Liniștea sufletului, iubirea de semeni, respectul față de natură și recunoștința pentru darul pe care l-am primit și pe care l-am numit viață, sunt calități naturale. Furtuna se abate asupra fiecărui om, dar orice amenințare trece, tot așa cum și integritatea i se pierde pe parcurs atunci când uită cine este.
M-am tot întrebat de-a lungul timpului dacă sursa fericirii sau a nefericirii mele se află în interior, aşa cum susțin unii, iar dacă este adevărat ce îmi stă în putere să fac ca să îmbunătăţesc situaţia? Nu am găsit soluţia, evident, dar trecând prin viață am înţeles modul în care funcţionăm. Atunci liniștea sufletului s-a făcut simțită.
Orice dereglare energetică îţi tulbură mintea în primul rând, iar mintea scăpată de sub control îţi îmbolnăveşte trupul apoi. Frica te salvează și te ucide în același timp. Dragostea, la fel. Dragostea fizică te îndeamnă la sacrificiu și te duci, cea psihologică te ridică la cer. Frica fizică te salvează deoarece îți iei măsuri de precauție, cea psihologică te împinge la condamnarea de care nu vei putea scăpa.
Durerea, ca și satisfacţia, izvorăşte din interiorul tău, în funcţie de semnalele reale sau imaginare recepţionate de senzorii minţii care culeg informaţii din lumea în care trăieşti. Ceea ce înseamnă că suferinţa este un rol pe care îl joci. Odată ce ai luat la cunoştinţă faptul că tu eşti stăpânul, cum ar fi ca printre lacrimile amare să presari şi întâmplări fericite?
Într-o situaţie de criză, la fel ca în viaţa obişnuită, soluţiile pentru o viaţă trăită frumos sunt iubirea de semeni, respectul faţă de natură şi recunoştinţa pentru viață. Atunci când ignori aceste îndemnuri ele se transformă în reguli.
Omul cu adevărat om a devenit astăzi o raritate. Sinceritatea, respectul și dedicarea sunt din ce în ce mai greu de găsit. Cel lipsit de educație este sălbatic și egoist, cel învățat este arogant, rece și egoist. Doar iubirea mai ține această lume vie.
Spre deosebire de cea relativă, în realitatea absolută dragostea nu are nevoie de frică pentru a putea exista, satisfacția nu are nevoie de durere pentru a se face simțită. Acolo liniștea sufletului este independentă de orice dorință, recunoștința răsare și în lipsa nemulțumirii, sănătatea se prețuiește și fără afectarea ei.
Lumea de astăzi este construită în aşa fel încât nimeni să nu te poată opri din ceea ce îţi doreşti să faci, până nu te vei opri tu însuţi. Cu toate acestea ea îţi prezintă o mie de motive pe zi care îți transmit faptul că nu vei reuşi să îţi îndeplineşti visul.
Nu îi permite fricii să ucidă toată frumusețea. În clipa în care vei observa faptul că nu mai există nicio sclipire în inima ta, niciun gram de speranță și iubire, vei realiza faptul că ai murit deja. Eu cinstesc liniștea sufletului, pe care am descoperit-o în inima mea, de care oamenii au uitat că există în inimile lor.
Nu te amuza pe seama celor responsabili, care îşi iau măsuri de precauţie. Realizează că ei nu se tem doar de faptul că s-ar putea îmbolnăvi, ci şi de a nu îi îmbolnăvi pe alţii. Vorbesc despre epidemia care a oprit lumea și ne-a dăruit speranța. Dacă am fi conștienți am rosti un mulțumesc în cor, care ar răsuna până în Cosmos.
Cei cărora le lipsește liniștea sufletului și care răspândesc panica se împart în două categorii: oameni care au avut experienţe asemănătoare în trecut şi şi-au format convingeri influenţate de frică, şi oameni care profită de vulnerabilitatea maselor pentru creşterea influenţei şi profit.
Unii nu mai au nimic de pierdut şi imploră să se termine acest calvar numit viață, alţii încă mai au conturi de reglat şi regretă. Cei mai fericiţi dintre oameni îmbrăţişează realitatea aşa cum este ea.
Criza economică este la fel de primejdioasă ca cea a sănătăţii. Nu judeca pe nimeni, gândeşte-te că sănătatea celor care nu au ce pune pe masă este ameninţată în aceeaşi măsură. Imaturitatea manifestată de participanţii la viaţă care creează bancuri pe seama oricărui caz de îmbolnăvire, justificată de faptul că nu li s-a întâmplat personal, va persista chiar dacă un asteroid va lovi Pământul.
Fuga spre nicăieri
Omul a dovedit că nu mai poate fi oprit din fuga spre nicăieri şi distrugerea mediului care îl găzduieşte prin decizie independentă, ci doar prin forţă, fie răspândirea unei epidemii, izbucnirea unui război sau apariția unei catastrofe naturale. Acest fenomen nu are neapărat efect negativ, el ne poate învăţa să respirăm, să economisim şi să preţuim un simplu rărăsit de soare sau o îmbrăţişare.
Nu îți irosi energia și timpul cu răul, păstrează-ți luciditatea ca să te bucuri de tot ce e mai frumos. Evită poluarea virtuală sau cea din atmosferă dacă trăiești în orașele mari și ieși în natură. Dezvoltă o discuție constructivă cu un prieten bun, caută să fii util lumii cu ceva.
Să fii bun nu înseamnă să fii un om naiv și ușor influențabil, pe care îl modelează toți. Înseamnă în primul rând să fii îngăduitor cu persoana ta, să fii puternic și încrezător și să rămâi tu însuți până la sfârșit. Bunătatea este esența ta, liniștea sufletului este învelișul protector.
Peste toate câte ţi se întâmplă, care te afectează dar te cresc, este liniştea sufletului. Din când în când mai ia o pauză de la gândire. Tu faci diferenţa între adevăratele probleme ale vieţii şi etapele maturizării tale? Lăcomia şi nemulţumirea nu sunt probleme ale vieţii. Defectele partenerului, nici atât. Lipsa liniștii din sufletul tău, ea este.
Eu sunt recunoscător în primul rând pentru faptul că am un loc călduros în care să mă odihnesc, să mă feresc de pericole și să reflectez la ceea ce se întâmplă. Sunt fericit în diminețile în care privesc răsăritul și respir aerul. Liniștea sufletului este cel mai de preț dar pe care l-am obținut în clipa în care am renunțat la ceea ce nu mi-a fost niciodată de folos.
Să treci prin apă şi prin foc, să nu eziţi cu iubirea, să vizitezi lumea, să ştii să ţii pe cineva drag lângă tine prin libertatea pe care i-o oferi, să laşi ceva în urma ta. Ele sunt adevăratele secrete ale vieții.
Credit foto freepik.com