Nu te mai motivează nimic orice ai citi sau ai face? Eşti student dar nu te mai stimulează nimic să înveţi, iar șansele după absolvire par a fi nule?

Ce trebuie să ştii când nu te mai motivează nimic?

Nu te mai motivează nimic orice ai citi sau ai face? Eşti student dar nu te mai stimulează nimic să înveţi, iar șansele după absolvire par a fi nule? Îţi aminteşti cu părere de rău de acel copil pragmatic și energic care erai? Faptul că nu mai găseşti plăcere în nimic mă face să cred că te lupți cu depresia. Începem!

Îţi vei găsi plăcerea atunci când te vei pune în valoare, când vei crea ceva care izvorăşte din interiorul tău, adică din unicitatea ta. În prezent, tot ce asimilezi vine din exterior: evenimente care nu depind de tine, informaţii, emoții sau convingeri care nu îţi aparţin, obiective de atins, etichete privind ce este fericirea și împlinirea! Tot ce asimilezi este din lume, nimic nu vine de la tine, de aceea nu te mai motivează nimic.

Te simţi inutil, neimportant și invizibil, iar singura variantă este să te supui. Dacă nu îţi place nu ai ce face. Ba da, în ciuda robotizării care domină universităţile şi toate activităţile, avem nevoie de creativitate, individualitate, curaj, şi voinţă de fier.

Fă ceva benefic pentru tine, care iese din tine şi ajunge apoi la ceilalţi! Găseşte-ţi o pasiune, o ocupaţie! Croşetează poşetuţe, confecţionează brăţări, scrie ceva (orice) apoi dezvoltă-ţi activitatea! Construieşte-ţi un site, fă muzică sau fotografie, înscrie-te la evenimente sau organizează tu unul! Începe întâi cu prietenii tăi și mai târziu te vei extinde. Completează lista cu idei care îţi aparţin.

Scriam într-o postare publicată pe Facebook că pe parcurs ce înaintează în vârstă, oamenii devin mai sensibili şi vor să rămână alături de cei dragi cât mai mult timp. Tinerii preţuiesc lucruri şi detestă persoane, iar cei care o afişează se pricep al naibii de bine.

Oamenii cred despre ei că au fost formaţi ca să funcţioneze în felul următor: în tinereţe aleargă către exterior, iar la bătrâneţe se îndreaptă către interior. La bătrâneţe oamenii îşi îndreaptă privirile înspre interior, deoarece nu mai au energie să ţină pasul cu mulțimea. Călătoria interioară a rămas singura variantă la care sunt eligibili.

E vorba despre energia centrifugă şi cea centripetă, susţin savanţii. Oamenii adoră orice teorie care îi încurajează să fugă de ei înşişi, și se evită până în ultima clipă. Doar toate se întâmplă la timpul lor. Dacă nu se întâmplă, dau vina pe soartă, pe ceilalți oameni sau pe Dumnezeu.

Cine a spus că a îţi achiziţiona lucruri sau a călători frecvent este ceva rău? Însă, cine a susţinut oare că nevoia de a achiziţiona exclude iubirea şi respectul faţă de oameni ori că te îndepărtează de ei? Acestea pot merge în paralel şi funcţionează la aceeaşi intensitate. Există tineri care trăiesc astfel.

Ideea că unii preţuiesc lucruri şi detestă persoane, și faptul că eu ştiu că poţi preţui lucruri şi iubi oameni în acelaşi timp, nu este o contradicţie. Ambele variante sunt adevarate. Pentru că oamenii chiar cred că dacă preţuiesc lucruri trebuie să deteste persoane şi o fac, iar eu chiar ştiu că în realitate poţi să preţuieşti lucruri şi să iubeşti persoane.

Cine a hotărât vremea fiecărui lucru? În cazul de față nu discutăm despre vremea fiecărui lucru, ci despre o mişcare inerţială a turmei. Dacă acceptăm un obicei ca fiind normal pe motiv că îl practicăm de sute de ani, înseamnă că nu ne cunoaştem esenţa. Dacă îl mai şi încurajăm, ne-am ars.

Căutaţi mai întâi Împărăţia cerului iar toate vi se vor da pe deasupra înseamnă să cauţi să te descoperi încă din anii tinereţii și să îţi dezvolţi calităţile, să rămâi fidel unicităţii tale apoi să creezi. Pe acestea le poţi face doar privind în interiorul tău, nevoia de tine se va face simţită iar lumea te va răsplăti. Asta înseamnă să funcţionezi sănătos. Altfel îţi iroseşti forţa centrifugă iar la bătrâneţe nu ai către ce să îţi întorci privirea. Te uiţi în interiorul tău dar nu găseşti nimic, nu te mai motivează nimic.

De ce nu te mai motivează nimic?

Lucrurile sunt foarte simple, nu vorbesc despre o teorie, ci de naturaleţea fenomenului. Mai întâi sădeşti o sămânţă, îi susţii creşterea şi apoi te bucuri de roadele pe care le culegi. Nu poţi să culegi roade dacă nu ai sădit nimic. Acest lucru este teoretic și practic imposibil.

Dacă în tinereţe alergi vesel să culegi roade din livada societăţii, în loc să plantezi copacul tău în grădina ta, cine îţi garantează că la bătrâneţe roadele îţi vor ajunge sau că, până atunci nu se vor strica? Nimeni nu ar putea. De aceea, te îndemn să te bazezi pe intuiţia ta. Nu renunţa la unicitatea ta pe motiv că aşa te sfătuieşte lumea.

Nu te feri să petreci timp cu tine încă din tinereţe. Nu te feri de experienţe, de emoţii, de bucurie și de suferinţă. Nu fi de acord doar cu confortul, nu căuta doar siguranţa, îmbrăţişează aventura! Fiindcă de aceea nu te mai motivează nimic. Speră la mai bine dar fii pregătit pentru ce poate fi mai rău. Acceptă tot ceea ce vine către tine.

Permite experienţelor să te sculpteze, lasă viaţa să te surprindă. Tu nu te lăsa tras la xerox de societate, de gurile ei sau de înţelegerile limitate lumești. Acordă-ţi credit şi pune-te în valoare. Nu îi mai aplauda pe alţii, admiră-i pe cei care reuşesc dar alege să fii tu pe scenă.

Fă ca viaţa ta să devină lucrarea ta de licenţă. În felul acesta poţi schimba lumea, altfel doar vei amâna decizia apoi copilul tău se va naşte și va face acelaşi lucru. În viață eu am calea mea, scopul și provocările mele. Tu ai calea ta și scopul sau obstacolele pe care le întâlnești în drum; la final vom sărbători cu toții ca fiind Unul. Și orice durere este trecătoare, ceea ce rămâne este esența, care este iubirea.

Te uiţi la profesorul tău care supravieţuieşte din leafa minimă pe economie și vezi că soţia l-a părăsit demult. Copiii lui s-au mutat la casele lor. Fumează două pachete de ţigări pe zi. Bea în fiecare seară, motiv pentru care miroase a bodegă. Se enervează des, e nefericit și posomorât. Și totuşi, te îndeamnă să faci ceea ce a făcut el, ca să ajungi aşa cum a ajuns el și se încăpăţânează să te convingă. Cu toată admirația pe care o port tuturor te întreb, de ce ai alege aşa ceva?

Citește mai multe articole asemănătoare pe Blog.

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Comandă cărți
Acest site web folosește cookie-uri ca tu să obții cea mai bună experiență de navigare.