Iluzia încrederii în sine pune stăpânire asupra ta atunci când lipsa încrederii în tine te împinge să îţi clădești o imagine neadevărată de sine.

Iluzia încrederii în sine, metode de conştientizare

Iluzia încrederii în sine pune stăpânire asupra ta atunci când lipsa încrederii în tine te împinge să îţi clădești o imagine neadevărată de sine. Ție jenă să te arăți așa cum ești și te modelezi în funcție de ceea ce au dovedit masele că vor să privească. Această imagine de sine este creaţia celor în jurul cărora îţi desfăşori activitatea, nu a ta, dat fiind faptul că fiecare grup are nevoie de un lider pe care să îl scoată la înaintare pentru a se feri de necunoscut.

Dacă vei înainta cu succes ceilalţi te vor urma, dar dacă vei sfârşi îngropat în datorii ori dacă iubita te va părăsi, vor căuta alt cobai. Oricare ar fi soarta ta mai devreme sau mai târziu îţi vei pierde popularitatea. Ești doar un experiment al acestei societăți nesătule.

Strânge toţi banii din lume, toate casele şi maşinile care există, apoi compară-le cu o mângâiere sinceră, vei fi uimit. Căci este de o mie de ori mai frumos să visezi în doi, decât să dormi pe un pat de bani de unul singur.

Despre iluzia încrederii în sine promovată pe internet voi scrie foarte puţin. Oamenii sunt obişnuiţi să adopte convingeri care nu le aparţin și pe care nu le înţeleg, dar care sunt la modă. Reprogramarea subconștientului necesită curaj și stăruință. Puțini sunt cei care îşi asumă responsabilitatea, cei mai mulți vor ca altcineva să o facă pentru ei.

Iluzia încrederii în sine devine şoferul fiinţei tale atunci când rosteşti expresia iubeşte-te pe tine fără să îi înţelegi cu adevărat sensul, când susţii că trăieşti conştient fără să cauţi să te cunoşti mai întâi. În clipa în care adopți un tipar nou, recunoscut de alții, membri inițiați înaintea ta îți vor transmite că ai devenit puternic şi încrezător, dar nu este aşa. Chiar tu oferi individualitatea ta celor care îţi cer bani în schimbul sfătuirii.

Dacă trăieşti sincer şi ai intenţii bune vei înţelege că oamenii sunt liberi să vină şi să plece. Nu poţi vârî adevărul pe gât nimănui, căci procedând astfel oamenii te vor urî. În schimb îi poţi minţi frumos, atunci ei se vor apropia. Variantele ţi s-au făcut cunoscute, decizia este a ta.

Mulţi creatori de conţinut sunt preocupaţi mai mult de imaginea lor decât de calitatea ajutorului pe care l-ar putea oferi consumatorilor. Eu sunt cunoscut la nivel naţional şi internațional, dar circul cu metroul şi îi salut în mod plăcut pe cei care mă recunosc. Sunt onorat că te afli pe Pagina mea şi citeşti acum acest mesaj. Eu am încredere în mine, de aceea nu am nevoie de o imagine de sine sofisticată care vinde.

Imaginea despre noi ne-o creăm noi, în funcție de presiunile simțite, tot aşa este şi cu atitudinea față de viață. Dacă încrederea în sine vine în urma aplauzelor înseamnă că îţi lipseşte încrederea. Când aplauzele nu se vor mai auzi vei realiza că nu eşti ceea ce ai crezut despre tine că ești, ai fost victima acestei iluzii, atât.

Iluzia încrederii în sine dispare în prezența acceptării. Atunci ea se transformă în încrederea în adevăratul tu, ființa care ești. Viaţa a fost şi rămâne perfectă, mi-ar plăcea să ajungi să o percepi ca pe ceva magic. Repet, ea este astfel, dar totul depinde de tine.

Oamenii consideră că o viaţă perfectă este una în care este doar soare. Această logică nu poate fi înţeleasă de unul ca mine totuși. Eu cred că perfect înseamnă să fie soare, să se înoreze şi să plouă, apoi să fie soare din nou.

Iluzia încrederii în sine îți dă bătăi de cap până la sfârșit. Cu cât creşti în viziune şi în discernământ provocările devin mai mari, ca să devii mai mare. Am cunoscut practicanţi ai așa zisei spiritualităţi care spuneau că au încheiat capitolul suferinţă în viaţa lor, că acum sunt evoluați și îi învățau pe alții. Când i-am întrebat cum au procedat au răspuns că evită tot ce este negativ. Și au rămas copii, căci o astfel de viziune am găsit şi la vânzătoarea de la colţ, o spun fără intenţia de a jigni pe cineva.

Poveşti adevărate

Atunci când citeşti o poveste care te face să plângi nu povestea îţi transmite tristeţea, ea scoate la iveală suferinţa din tine care te îndeamnă să fugi de trecutul pe care nu îl înțelegi și nu îl poți accepta. În majoritatea cazurilor traumele se ascund atât de bine de tine încât ajungi la concluzia că eşti invincibil, dar când rămâi cu tine însuţi în liniște te copleşeşte neliniştea, încep războaiele.

Fiecare scoatere la iveală a suferinţelor pe care nici nu le mai observi, deoarece te-ai obişnuit să cari în spate sacul, ţi-l uşurează. Dar tu ai uitat că este natural să fii uşor, crezi că e normal să te chinui.

În urmă cu aproximativ trei ani mi-am surprins iubita aşteptând-o seara să iasă de la serviciu. Avea părul lung, purta o rochie neagră mulată pe corp, avea picioare lungi acoperite cu un dres fin și adidaşi albi. Faţa era expresivă, tenul curat, ochii mari şi avea un parfum seducător. Se machia aproape neobservabil. O, Doamne, ieșeam cu cea mai atrăgătoare femeie de pe glob!

Când mă vedea îşi arunca geanta pe jos şi mă îmbrăţişa ca în filme. Sutele de oameni care treceau prin pasajul de la staţia Piaţa Unirii 1 spre Unirii 2 ne priveau discret dar cu ochi mari. Bărbaţii şi băieţii visau să fie în locul meu. Eu eram privilegiatul, norocosul.

Câtă senzualitate, ce pasiune, o sărutam peste tot și făceam dragoste până dimineaţa! Situaţia provizorie de viață mă făcea să fiu satisfăcut de mine, cu toate că în adâncul ființei mele nu eram. Râvna prietenilor îmi oferea încredere în mine cu cisterna, însă dacă mă scoteai din context eu nu existam. Nu aveam încredere în mine, mă bazam pe ceva ce nu dețineam. Iluzia încrederii în sine pleacă odată cu schimbarea circumstanţelor, cu pierderea avantajelor și dispariţia admiratorilor.

Atunci am înţeles că aveam nevoie să fac eu ceva remarcabil, să devin un om care şi merită, nu unul care doar primeşte. Am înţeles că nu te poate face încrezător în tine o relaţie, o carieră, o funcţie sau un bun achiziţionat. Chiar dacă eşti sărac sau singur, chiar dacă ai pierdut pe cineva drag, şterge-te de lacrimi şi mergi înainte. Încrede-te în tine, nu da morţii stăpânire asupra vieţii.

Citeşte mai multe articole asemănătoare pe Blog.

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments