unii oameni cred că Pământul este plat

De ce unii oameni cred că Pământul este plat?

Unii oameni cred că Pământul este plat. Din ce în ce apar mai multe documentare conspiraţionale pe această temă şi mulţi şi-au pus întrebări. Subiectul a devenit un fenomen serios. Din acest motiv consider articolul de astăzi cel puţin folositor. Permite-mi să îţi explic de ce teoria lor nu este adevărată.

1). Pământul nu este rotund pentru că a aşa susţine agenţia spaţială NASA, că aşa am fost învăţaţi la şcoală sau că a descoperit-o filosoful Aristotel, care a trăit în anii 384-322 înainte de Hristos, prin faptul că a privit cum umbra Pământului blochează lumina Soarelui iar Luna se întunecă. Pământul nu este rotund deoarece ni s-au arătat fotografii din spaţiu. Corpurile capătă forma unui glob datorită gravitaţiei, aşa se formează planetele. Nu îţi trebuie dovezi, o poţi intui.

2). Unii oameni cred că Pământul este plat. Ei aduc ca argument faptul că atunci când priveşti un vapor care se apropie de linia orizontului, pe mare, acesta se micşorează până devine invizibil ochiului uman. Însă când măreşti imaginea de câteva ori cu o cameră foto nu pare să coboare, el continuă să plutească la acelaşi nivel.

Sigur că orice obiect care „dispare“ la linia orizontului devine invizibil datorită distanţei şi a dimensiunii, nu din cauza curbei Pământului. Dacă ai putea să priveşti cu un telescop performant din România până în Germania, datorită dimensiunii globului curba ar fi foarte puţin sesizabilă. Dar nici el nu ar fi un argument valid, deoarece atmosfera distorsionează imaginea. La fel şi măsurarea altitudinii, orice aparat îşi ia ca punct de reper marea. Marea respectă gravitaţia, gravitaţia urmează centrul Pământului.

3). Unii oameni cred că Pământul este plat. Ei mai spun că Luna e mult mai aproape, chiar foarte aproape de noi. Au mărit imaginea şi au obţinut cadre foarte clare cu craterele Lunii, dar când au îndreptat aparatul spre o clădire obişnuită, care se afla la nici 50 de kilometrii distranţă faţă de ei, aceasta se vedea în ceaţă.

O clădire nu depăşeşte 50 de metrii lăţime, dar dimensiunea craterelor de pe Lună ajung şi la 50 de kilometrii pătraţi. Mai mult, dacă îndrepţi un telescop către o clădire care se află la 50 de kilometrii distanţă faţă de tine imaginea trece prin 50 de kilometrii de atmosferă densă, care se numeşte troposferă; când ridici aparatul spre Lună grosimea troposferei se reduce undeva la 15 kilometrii, urmate de alte câteva straturi mai puţin dense.

Dacă ai călătorit cu avionul ai observat că de la 10 kilometrii altitudine Luna pare să îşi păstreze dimensiunea din punct de vedere vizual. Aceasta înseamnă că cei 10 kilometrii eliminaţi nu înfluenţează cu nimic distanţa la care se află.

4). Luna nu deţine lumina ei proprie, ea este luminată de Soare. Tu ai putea să vezi umbre pe suprafaţa unui bec aprins? Dar forme de relief ai putea vedea?

În Cartea lui Enoh a fost scris „lumina lunii străluceşte pentru cei aleşi“, însă relatarea are o referire simbolică. Cartea susţine faptul că Duhul sfânt (Luna) străluceşte (reflectă) lumina Tatălui (Soarele) pentru cei neprihăniţi (cei puri în intenţie). Astfel ei pot vedea în întuneric, adică pot recunoaşte adevărul pierdut printre iluziile lumii.

5). Unii oameni cred că Pământul este plat. Ei consideră că dacă Soarele se află în afara atmosferei terestre la astfel de distanţă, razele lui ar trebui să pătrundă paralel pe Pământ, ca nişte linii, nicidecum asemeni unor petale de floarea soarelui, de jur împrejurul Soarelui.

Aşa şi este. Razele Soarelui pătrund paralel pe Pământ, atmosfera este cea care dispersează lumina şi creează iluzia că Soarele este imediat deasupra noastră.

Priveşte răsăritul Lunii

6). Unii oameni cred că Pământul este plat, ei au explicat faptul că Soarele şi Luna nu răsar, nici nu apun, ele circulă de la un capăt la celălalt dar par că dispar la linia orizontului datorită distanţei. Evident orice lucru care se apropie se măreşte iar când se îndepărtează se micşorează, din punct de vedere vizual; de aceea Soarele pare mai mic când răsare decât atunci când se află deasupra noastră.

Ideea e total eronată. Soarele şi Luna par mai mari atunci când răsar, la linia orizontului, decât atunci când se află deasupra noastră, pe cer. Fenomenul se datorează atmosferei care distorsionează imaginea. Testează tu, priveşte răsăritul!

7). Unii oameni cred că Pământul este plat. Ei acuză NASA că ar fi publicat fotografii şi clipuri din spaţiu însă care au fost realizate în studiouri semiprofesioniste, aici pe Pământ. Ceea ce este adevărat şi totuşi, aceasta nu dovedeşte faptul că Pământul este plat.

8). De ce rachetele se înclină după o anumită distanţă faţă de sol, în loc să străpungă straturile atmosferei în poziţie verticală, fapt care creează iluzia că merg paralel cu solul, apoi par să coboare ori se ascund undeva? Evident ca să poată să străpungă straturile. Apoi rachetele nu coboară, iluzia se datorează curbei Pământului şi a atmosferei care urmează curba.

Sateliţii nu sunt un mit

9). Sateliţii nu sunt un mit, poţi să stai treaz în miez de noapte ca să îi priveşti. Dacă ar fi fost un mit, cum îţi explici faptul că frecvenţele de radiodifuziune ori cele de telefonie, ajung până în partea cealaltă a Pământului, încât tu poţi comunica cu mătuşa ta care locuieşte în China? La ţară nu prindeai semnal la telefon până să se monteze antene de tip releu în vârful dealului.

Dacă consideri că Pământul este plat, teoria comunicării îşi pierde sensul.

10). Unii oameni cred că Pământul este plat, aceştia acuză savanţii că mint în privinţa vârstei Pământului dar şi în cea a Universului. Fără îndoială ele sunt minciuni. Ai fi crezut vreodată că Pământul are 4.543 de miliarde de ani? Dacă da, de ce? El poate să fie mai tânăr ori cu mult, mult, mult mai bătrân, decât au presupus aşa zişii oameni de ştiinţă. Ei nu ştiu pentru ce trăiesc ori când sau de unde au apărut, dar au estimat că Universul are 13,7 miliarde de ani? Citeşte mai multe articole asemănătoare pe Blog.

La fel ca tine susţin gândirea critică şi te îndemn să pui la îndoială tot ce ţi se spune, fiindcă omenirea a fost minţită prea mult timp. Totuşi dacă o instituţie a dovedit că e coruptă şi că se bucură de buget pe nedrept, nu înseamnă că planeta are o altă formă. Este ca şi cum ai spune că dacă religiile sunt corupte şi s-a dovedit că sunt decât sisteme inventate de oameni cu scopul de a manipula masele, în realitate nu există un Dumnezeu. În cazul ăsta e normal ca nimeni să nu te ia în serios.

Minunile lumii nu sunt descoperite de savanţi sau de critici,.
ci de pasionaţi, de iubitorii de viaţă şi de tot ce ne oferă ea..

Alberto Bacoi

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments