România nu e naşpa, ea este o veste bună. România este aşa cum eşti tu însă asta mă îngrijorează.

România nu e naşpa, ea este aşa cum eşti tu

România nu e naşpa, ea este o veste bună. România este aşa cum eşti tu însă asta mă îngrijorează. Articolul conţine păreri pro şi contra despre România. Multe dintre ele le veţi recunoaşte, vă aparţin. Voi mi le-aţi trimis pe Facebook iar eu le-am selectat şi le-am adăugat. Iată ce a ieşit.

Dacă locuieşti în Bucureşti, nu ştiu dacă ai vizitat Parcul de Aventură Comana sau dacă ai ajuns prin Belciugatele, în perioada primăverii, ca să vezi lacurile sau florile, copiii, cerul. Nu ştiu dacă ai simţit mireasma întinderilor de rapiţă înflorită. Nu ştiu dacă iubeşti să faci drumeţii la munte sau să te odihneşti pe nisip la plajă însă şi să vizitezi peşteri, muzee. Poate îţi iroseşti zilele însorite şezând într-o baracă întunecată ca să pariezi şi ultimii doi lei. Chiar şi aşa eu nu te pot judeca, te las pe tine să tragi o concluzie despre tine.

Îi invidiezi pe cei ce conduc maşini care costă mai mult decât casa ta, care de fapt nu este a ta, este a părinţilor. Dar cei ce conduc acele limuzine sunt aceia cărora le bagi bani în buzunar când pariezi ca prostul. Cu toţii şi-au deschis astfel de magherniţe pentru că spre uimirea întregii lumi ele încă funcţionează.

România nu e naşpa. Din fericire aici încă se poate gusta libertatea, chiar dacă majoritatea dintre oameni nu ştiu să o preţuiască ori că, habar nu au ce să facă cu ea. Ţările civilizate au fost robotizate cu forţa. În Franţa oamenii nu te iubesc, dar primesc câteva sute de euro amendă dacă îşi arată dispreţul faţă de cineva. Înţelegi ceva?

În România oamenii sunt calzi din inimă, nu de frică sau din obligație. Bunătatea lor nu vine din așteptarea vreunei recompense. În ciuda fabricilor de depresii cunoscute ca emisiuni de televiziune reușim dar să ne păstrăm inocenţa în faţa lui Dumnezeu. Aici oamenii răspund zâmbetului cu un zâmbet, uneori sunt ca nişte copii prietenoși, dar sunt frumoşi chiar dacă au cute de îngrijorare pe faţă.

Contează cât ne străduim noi să facem lucrurile să funcționeze, să punem umărul și să ne implicăm, fiecare atât cât poate. Oamenilor de aici le lipseşte curajul şi convingerea că pot face ei ceva, cu, mâinile lor, folosindu-se de ideile lor. Ei aşteaptă mereu de la alţii deoarece au fost formaţi să creadă despre ei că sunt neputincioși.

România nu e naşpa, chiar dacă oamenii de aici au şi părţile lor rele. Nu ascundem gunoiul sub preş, ba o expunem aşa cum este ca să învăţăm ceva din asta. Dă-ţi zăpada din curte dacă simţi că te sufoci, nu striga după autorităţi ca să deszăpezească. Atunci altul te va vedea, va pune mâna pe lopată şi veţi ieşi la lumină.

România nu e naşpa, dar are şi părţile ei rele

Un mic întreprinzător, cetăţean francez şi bun prieten, mi-a spus zilele trecute că vrea să se stabilească aici, că deja şi-a cumpărat o locuinţă. Mi-a zis că în ţara lui eşti obligat să mergi aşa cum ţi se dictează, întâi primeşti o sumă ca finanţare, apoi ştii ce ai de înapoiat, cât o să te dezvolţi și unde o să ajungi. La ce o mai faci atunci?

În România poţi da faliment în trei luni dar poţi da lovitura în trei zile. Oportunitatea e combustibilul în afaceri, dar aventura este motivaţia, succesul este călătoria. Aici încă mai poți impresiona cu ceva pe cineva.

În afaceri tot străinii au găsit resursa, în loc să ne dezvoltăm noi pentru noi, tinerii au aripile tăiate chiar de către ai lor părinţi, iar, ai lor părinţi au fost reduşi la tăcere de şcoli şi guverne. Avem o ţară minunată, cu locuri minunate şi cu oameni frumoşi. Avem nevoie însă să mai evoluăm mental, aceasta ar trebui să fie prioritatea.

Din nefericire gândirea individuală va fi îndepărtată şi aici, pentru că nimeni nu pare să aibă nevoie de așa ceva. Iar în curând oamenii nu vor mai lua decizii, ci li se va prezenta o listă cu variante pe care ei vor bifa ce decizii vor lua! Ea se întâmplă deoarece oamenii nu reuşesc să interacţioneze, pentru că nu se cunosc şi nu se respectă. Însă ce ţie nu îţi place altuia nu îi face, ar fi bine să devină valoarea noastră. Nu invidia, inspiră-te de la toți şi mergi înainte.

Rezolvarea pe cale amiabilă nu se poate produce când doi şoferi nu se înţeleg, când unul nu îşi recunoaşte vina ori, când nu reuşeşte să înțeleagă faptul că niciun om nu pleacă de acasă cu intenţia de a provoca un incident, dar şi-a calculat eronat şansele, că evenimentele pur și simplu se întâmplă. Atunci autorităţile capătă credit şi îi taxează pe amândoi, cu viclenie, degeaba.

România nu e naşpa, ea trebuie reconstruită

În San Francisco toţi şoferii sunt civilizaţi. Acolo nimeni nu claxonează. Fiindcă acolo toţi deţin arme de foc și orice schimb de replici s-ar putea transforma în scurt timp într-o tragedie. România nu e naşpa însă tu uiţi să o apreciezi.

România nu e naşpa, România este aşa cum eşti tu, dacă tu nu respecţi pe nimeni în jurul tău ceilalți îţi vor observa comportamentul, apoi îţi vor urma exemplul. Aici toţi aşteaptă să se schimbe celălalt iar puţini au curajul să spargă gheaţa, cei care menţin această naţiune pe o linie constantă de plutire nu se văd, sunt prea puţini, simt că gândeşti acum. Eu îţi spun ca nu ştii să priveşti.

De multe ori cei care sunt educaţi cu dragoste reuşesc să fie buni cu toţi oamenii, totuși, mai puţin cu unul. Aceștia nu au fost învăţaţi să se iubească pe ei înşişi, să fie atenţi cu ei aşa cum eşti atunci când duci o tavă cu pahare. Din acest motiv majoritatea se întorc din drumul iubirii la prima pietricică de care se împiedică.

Cu toate astea, din ce în ce mai mulţi tineri au reuşit să evadeze astăzi din tipare, ei şi-au depăşit limitele. Procesul se numeşte autoeducaţie, dezvoltarea unei viziuni generale îmbunătățită în toate aspectele vieții.

România nu e naşpa, este o bucăţică din Terra, o părticică din Univers. Simte gratitudinea și detaşează-te de critică și de nemulţumire, de ură sau de judecată. Tu iubeşte oamenii nu doar îi respecta, ca să nu rămâi la nivelul omului cavernelor. Nu te mai uita la televizor, schimbă-ţi obiceiurile, recapătă-ţi încrederea în tine.

Citeşte mai multe articole asemănătoare pe Blog.

În viaţă nimeni nu îţi garantează fericirea, tu eşti acela care şi-o poate oferi.
Cum eşti tu aşa vor fi şi locurile pe unde păşeşti, meleagurile în care trăieşti.
Alberto Bacoi

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ciurea
20 martie 2017 20:01

Foarte adevarat. Mi-a placut articolul tau. Este merituos ce incerci sa faci. Eu sunt alaturi de tine ,gandesc la fel chiar daca sunt la o varsta apropiata de pensie. Felicitari!