Oamenii slabi pornesc conflicte, cei puternici le anihilează, iar înţelepţii le evită.

Oamenii slabi, teama şi conflictele

Oamenii slabi pornesc conflicte, cei puternici le anihilează, iar înţelepţii le evită. El este sloganul pe care l-aş printa și lipi pe stâlpi în toate oraşele lumii ori l-aş trimite pe e-mail tuturor abonaţilor care s-au înscris aici cu menţiunea de a îl distribui pe Facebook şi tot nu ar fi de ajuns. Sunt trist din cauza evenimentelor care au loc pe planetă.

Orice om care se naşte pe Pământ se naşte cu un scop, iar numărul celor care vin este ştiut şi păstrat cu stricteţe de Cineva. Şi orice cuvânt armonios care iese din gura omului, mângâie, încurajează, unește şi le demonstrează tuturor fiinţelor locuitoare faptul că sunt bine primite aici.

Aştept de la umanitate să creeze o bombă de libertate și iubire, pe care să o detoneze pe stadioanele pline la finala Campionatului Mondial de Fotbal, unde să nu scape niciunul nevătămat. Dar mult mai aproape de adevăr m-aş afla dacă aş începe să o construiesc eu. Am început. Ea funcţionează prin acceptarea diversităţii, opiniilor și înfăţişărilor sau cea a obiceiurilor dobândite în timp, cauze ale regiunilor sau înţelegerilor. Omul este acelaşi chiar dacă trăieşte la Polul Sud, la Polul Nord, în Rusia, Canada, Arabia Saudită ori în Insulele Hawaii.

Din nefericire oamenii slabi cataloghează un oltean ori un moldovean ca fiind o ființă de cu totul altă specie, motiv pentru care în urma geloziei apărute au ajuns să îşi incendieze bunurile ori să se omoare. Oamenii slabi se răzbună.

Desigur că el nu este un exemplu bun, nu reprezintă o variantă demnă de analizat. Este chiar unul extrem de prost! Însă în felul acesta pot înţelege şi oamenii slabi, care, necesită o înlocuire a valorilor şi o educaţie care porneşte de la zero. Căci, chiar dacă majoritatea au atins deja vârsta a treia, chiar dacă şi-au trăit vieţile deja, unii dintre ei fiind doctori, profesori, poliţişti și politicieni, alţii, ingineri şi aşa mai departe, au nevoie să descopere viaţa. Ei nu au trăit ci doar şi-au imaginat că sunt în viaţă.

Prin urmare, nu există oltean, moldovean, român, francez, englez, arab sau american. Există doar oameni. Nu există ortodox, catolic, evanghelist, ateu, budist, hinduist sau musulman. Repet, există doar oameni. Și nu există duşmani, există doar oameni. Există oameni care trăiesc diferit, care în funcţie de înţelegeri îşi construiesc reperele. Oamenii slabi au nevoie de sprijin şi de încurajare, viaţa este o provocare pentru toţi.

Tot mai mulţi experimentăm acum viaţa într-o societate care simte o repulsie generală faţă de oamenii de orice tip. Ne naştem îndatoraţi într-o lume care ne urăşte ori al cărei sistem de valori a fost creat în scopul distrugerii umane prin formare, prin înşelăciune şi manipulare.

Este absolut terifiant pentru un copil să dea nas în nas cu o societate ai cărei oameni îl mângâie numai atunci când vor să profite de el sexual sau în care cei de seama lui îl salută și îi răspund la salut doar atunci când este îmbrăcat bine sau când vorbeşte la un smartphone care costă cât trei salarii. Aici i se oferă hrană doar atunci când munceşte din greu ori dacă are norocul să nu fie exploatat şi apoi păcălit de către angajator.

Este descurajator pentru un copil şcolar, ca, ai săi părinţi să îl iubească doar dacă obţine nota zece, dacă i se acordă premiul întâi, dacă promovează examenul de bacalaureat ori dacă nimereşte un loc de muncă mai bine plătit decât cel al copiilor vecinilor lor. Dar dacă nu îndeplineşte toate acestea, tânărul este considerat o ruşine pentru părinţi şi pentru cadrele formatoare care au investit în educaţia sa.

Cele enumerate reprezintă valorile conform cărora oamenii slabi şi-au construit vieţile, dependenţii de sistem, care au permis altora să gândească în locul lor ca şi cum lor nu li s-ar fi dat minţi.

Tânărul e criticat din cauza comportamentului său, pentru felul cum se îmbracă ori pentru muzica pe care o ascultă, pentru prietenii cu care îşi petrece timpul ori pentru iubita sau soţia pe care o alege. Sunt prea multe presiuni, sunt prea multe reguli de urmat și oameni de mulţumit, încât te lipseşti de tot şi de toate.

Oamenii slabi nu iubesc

Aşadar dacă părinţii săi, deci fiinţele care i-au dat viaţă şi chiar el însuşi, se critică şi se condamnă, spunând că nu e bun, nici frumos, nici perfect și priceput, cum ar putea altcineva să rostească aceste lucruri despre el? Cum ar putea privi el pe altcineva cu admiraţie, fără să devină gelos sau invidios?

Un cititor m-a întrebat cum reuşesc să fac oamenii să mă iubească fără să le promit ceva. Simplu, iubindu-i ei te vor iubi înapoi. Sigur că nu există o garanţie în toată treaba aceasta însă, te întreb eu, oare ce acţiune îţi oferă garanţie? Oare studiile, supunerea sau cariera te vor ajuta să trăieşti o viaţă fericită? Gândeşte-te puțin dar fă-o cu atenţie, nu confunda promisiunile cu garanţiile.

Ai mai mult de câştigat dacă îţi trăieşti viaţa renunţând la orgoliu, căutând să eviţi conflictele pe care oamenii slabi le pornesc. Da, ai citit foarte bine. Oamenii slabi pornesc conflicte, cei puternici le anihilează, dar înţelepţii le evită! Oamenii slabi pornesc tot felul de dispute, cu fiecare ocazie, de teamă să nu cadă în nedreptate sau să nu cumva să li se ia ceva. Oamenii puternici înaintează ferm, cunoscând că oriunde îi va coborî viaţa, pentru a experimenta josul, se vor ridica şi o vor curăţa.

Oamenii slabi sunt mereu agitaţi, nu sunt niciodată relaxaţi, sunt încordaţi, pregătiţi să atace și să se apere oricând de către oricine. Ei confecţionează duşmani chiar în casele lor, în oraşele lor, la şcoală sau la locul de muncă.

Dacă te-ai trezi de unul singur pe o insulă de vis, în paradis, un loc unde nu ţi-ar lipsi nimic, nu ţi-ar fi frig, nici cald şi nici foame sau sete, ai striga pătruns de o tristețe cumplită, întrebând unde sunt toţi oamenii. Trăind însă printre ei spui că îi urăşti, îi critici şi le doreşti moartea, iar de multe ori răsufli uşurat când citeşti o ştire despre un atentat soldat cu peste o mie de victime, gândind, ce bine că nu s-a întâmplat aici.

Citește mai multe articole asemănătoare pe Blog.

Vei avea şi perioade mai grele, ele te vor determina să observi lucrurile cărora nu le-ai dat atenţie până acum.
Robin Williams

4 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Buliga
21 martie 2017 7:24

Este adevărat ,tot ce ai scris. Mult succes Alberto!

Danciu Laura
23 martie 2017 5:19

minunat! iti multumesc!

Nicoleta
10 mai 2020 17:15

Felicitări pentru articol!