Încrederea în sine este cea mai eficientă unealtă a omului conștient.

Încrederea în sine şi timiditatea

Încrederea în sine este cea mai eficientă unealtă a omului conștient. Timiditatea te separă nu doar de ceilalți, ci şi de tine, de libertatea şi oportunităţile care ţi se ivesc în drum. Nu deveni ceea ce vor alții, în lume există miliarde de opinii. Tu lasă oamenii să vorbească și ascultă-ți inima, ea știe ce este bine pentru tine.

Nu lăsa presiunea să se acumuleze, ca nemulțumirile să îți distrugă relațiile. Spune ce ai de spus tare și clar, dar cu atenție la cuvinte, în așa fel încât să nu jignești pe nimeni. Tu ai dreptul la fericire la fel ca mine, așadar fă tot ce îți stă în putere ca să îți împlinești visurile.

În urmă cu câțiva ani mi-am imaginat cum ar fi ca un articol de-al meu să fie citit de o mie de persoane într-o singură zi, oameni de la care să primesc aprecieri, comentarii și diverse propuneri, încât să nu mai fac faţă să răspund la mesaje. Ceea ce atunci era greu de înfăptuit astăzi trăiesc ca experienţă, iar toate acestea pentru că am crezut.

Peter Mcintyre credea că încrederea în sine nu se naște în urma faptului că ai mereu dreptate, ci vine din faptul că nu ți-e frică să greșești, și avea dreptate. Învingătorii de mâine sunt cei cărora astăzi nu le e frică să greșească. Ei îndrăznesc să iasă în față știind că toate se întâmplă în scopul desăvârșirii lor.

Oamenii din jurul tău sunt exact personalităţile cu care ai avut nevoie să interacţionezi pe parcursul vieţii ca să creşti. La fel ca în copilărie, unul este îndrăzneţ, altul este mai timid, unul este guraliv, altul este mai tăcut. Majoritatea cunoscuţilor sunt invidioşi pe tine, unul te iubeşte în ascuns. Tu caută să fii recunoscător tuturor și împrieteneşte-te cu prezentul ca să ai alături de cine să zâmbeşti atunci când oamenii te vor lăsa singur.

Bucură-te de singurătate, studiază despre viaţă și descoperă funcţionalitatea psihicului uman. Nu trăi ca un animal, asigurându-ţi doar hrana și confortul. Întinde-te mai mult decât îţi e plapuma, în felul acesta vei simţi frigul şi vei fi nevoit să îți cumperi una mai mare. Sub noua ta plapumă îi vei adăposti şi pe cei care nu au reuşit să își procure una prin puterile lor.

În clipa în care dobândește încrederea în sine omul descoperă puterea din interiorul lui, care în tot acest timp a aşteptat să fie accesată. Atunci revoluţia interioară se face simţită și în lumea exterioară se prăbuşesc imperii, care dispar împreună cu tiranii care i-au întemniţat omului spiritul şi intelectul, modelându-l în scopul intereselor lor.

Omul se naşte în lume ca să descopere frumusețea și să asimileze bucuria prin fiecare por al pielii. Fiecare fir de păr care i se ridică atunci când îl copleşeşte frumosul îi transmite faptul că dragostea este reală. Citind aceste rânduri mulţi consideră că neg suferinţa lumii deoarece nu scriu despre ea. Am scris și despre ea, am simţit-o, şi sufăr mai mult decât tine şi decât toţi cei pe care îi cunoști adunaţi la un loc.

În aceeaşi măsură în care cei lipsiţi de încrederea în sine se îndoiesc de bine eu mă îndoiesc de rău și nu îl accentuez. Ai observat faptul că oricărui lucru pe care te străduiești să îl obţii, cu scopul de a îţi aduce satisfacţie, odată ce îl obții i se diminuează efectul? Aici totul este trecător.

Și cum ar fi ca încrederea în sine scăzută să fie cauza care provoacă blocajul și în final aduce eșecul? Dacă eşti prea naiv și te laşi uşor înfluenţat de atitudinea de victimă care îţi este vărâtă în subconştient la televizor? Dacă percepţia negativă este un test, un munte de urcat, un pod mişcător de străbătut și atât?

Majoritatea pietrelor pe care le aruncă oamenii în noi sunt rămăşițele faptelor noastre din trecut sau pot fi reacții care provin din frustrările lor. Dacă vedem doar negru se întâmplă din cauză că noi suntem negri pe interior. În clipa în care ne curăţăm pe noi înșine și lumea se luminează. Aici nimic nu este veşnic, nici măcar suferinţa. Poate doar iubirea este pentru totdeauna dacă o descoperim și ne-o însușim.

Schimbarea atitudinii

Uneori ai nevoie să înțelegi faptul că viața e perfectă. Nu trebuie să schimbi nimic la ea, trebuie doar să o iubești. Căci toți suntem fericiți atunci când lumea din jur ne-o confirmă, prin recunoaștere și susținere, dar nu toți reușim să fim recunoscători în clipa în care viața încetează să ne mai zâmbească. Încrederea în sine este soluția, ea ne oferă puterea să depășim provocările vieții.

Detaşează-te de toți şi de toate, cel puțin la nivel emoțional. Împacă-te cu prezentul, gândind că situația ta este stabilă și tu eşti calm și răbdător. Fii recunoscător pentru ce ai și caută să devii mai mult, nu să ai mai multe. Eu nu te îndemn să te complaci, te învăţ să celebrezi fiecare etapă a vieţii tale și să te iubești.

Schimbă-ți atitudinea, învață să te ridici singur. Recapătă-ți încrederea în sine făcând şi alte lucruri, imaginându-ţi altceva. Nu te plafona, alege diferit ca să fii fericit. Încrede-te în tine, ceea ce e bun abia acum începe!

Personal am cunoscut o familie în care un bărbat, tată a doi copii, a rămas imobilizat din pricina unui accident de serviciu. Din acest motiv mama copiilor a fost nevoită să îşi caute al treilea loc de muncă, ca să acopere cheltuielile casei. Sunt emoţionat, plâng în timp ce scriu aceste rânduri. Aceasta este o dovadă de iubire din partea unei femei care şi-a dobândit încrederea în sine prin sacrificiu.

După trei ani de zile miracolul s-a produs, iar el a putut păși din nou. Copiii au crescut în mod sănătos şi s-au dezvoltat sub aripa unimii, iar peste toate acestea au dobândit zeci de calităţi. Astăzi sunt stăpâni pe situaţie și merg pe picioarele lor.

Poţi deţine toate cunoştinţele lumii, poți fi absolvent sau profesor universitar, dacă nu îţi dezvolţi creativitatea şi nu te bazezi pe tine, eşti nimic. În zadar deţii piesele de puzzle dacă nu ştii să le asamblezi, nici ce să faci cu ele, ca viaţa ta să prindă contur.

Citeşte mai multe articole asemănătoare pe Blog.

Credit foto freepik.com

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments