Încrederea în sine scăzută e cel mai aprig duşman al omului modern, iar timiditatea te separă nu doar de oameni, ci şi de tine, de personalitatea ta, de libertatea şi oportunităţile care ţi se ivesc în drum.

Încrederea în sine scăzută şi timiditatea

Încrederea în sine scăzută este cel mai aprig duşman al omului modern, iar timiditatea te separă nu doar de oameni, ci şi de tine, de personalitatea ta, de libertatea şi oportunităţile care ţi se ivesc în drum.

Cu doi ani în urmă mi-am imaginat cum ar fi ca un articol scris de mine să fie citit de o mie de persoane într-o zi, să scriu pentru cincisprezece mii de oameni pe lună, de la care să primesc mii de aprecieri, sute de comentarii, mesaje și propuneri, încât să nu mai fac faţă să răspund tuturor. Ceea ce atunci era aproape imposibil astăzi trăiesc ca experienţă fiindcă am îndrăznit să visez. Îţi mulţumesc că mă urmăreşti aici sau pe Facebook.

Oamenii de care eşti înconjurat sunt exact personalităţile cu care ai avut nevoie să interacţionezi pe parcursul vieţii ca să creşti. La fel ca în copilărie, unul este îndrăzneţ, altul este mai timid, unul este guraliv, altul este mai tăcut. Majoritatea cunoscuţilor sunt invidioşi pe tine, unul te iubeşte în ascuns, tu fii recunoscător tuturor și împrieteneşte-te cu viaţa ca să ai alături de cine să zâmbeşti atunci când oamenii te vor lăsa singur.

Bucură-te de această oportunitate, trăieşte prezentul, studiază despre viaţă și descoperă funcţionalitatea psihicului uman. Experimentează, învaţă din greşeli, nu trăi asemeni unui animal, asigurându-ţi hrana sau confortul şi atât. Întinde-te mai mult decât îţi e plapuma, în felul acesta vei simţi frigul şi vei fi nevoit să îţi cumperi o plapumă mai mare. Sub noua ta plapumă îi vei putea adăposti şi pe cei care nu au reuşit să îşi procure una.

Odată ce dobândește încrederea în sine omul descoperă forța dinăuntrul lui care în tot acest timp a aşteptat să fie accesată, pe care o transmite mai departe semenilor ca şi ei să o descopere pe a lor şi să o transmită altora şi tot aşa. Revoluţia interioară se face simţită, iar în lumea exterioară se prăbuşesc imperiile care dispar împreună cu tiranii care i-au întemniţat spiritul şi intelectul omului, modelându-i mintea în scopul intereselor lor.

Omul se naşte în lume ca să descopere fericirea și să asimileze bucuria prin fiecare por al pielii. El este scopul vieţii şi al fiecărui om. Fiecare fir de păr care i se ridică atunci când îl copleşeşte frumosul îi transmite faptul că iubirea e reală şi că nu este doar un vis.

Citind aceste rânduri mulţi mi-au scris că sunt imatur, că refuz să observ suferinţa și nu scriu despre ea. Dar am scris și despre ea, am simţit-o şi sufăr mai mult decât tine, decât familia ta şi decât toţi prietenii pe care i-ai cunoscut adunaţi la un loc, iar în ciuda acestui adevăr sunt un om fericit. Tu mai ai de trăit şi de îmbătrânit, de născut, de trăit şi de îmbătrânit de câteva ori, ca să atingi nivelul de conștiență pe care îl experimentez în prezent.

În aceeaşi măsură în care cei lipsiţi de încrederea în sine se îndoiesc de bine eu mă îndoiesc de rău și nu îl accentuez. Ai observat că orice lucru căruia te străduiești și reușești să îl obţii, cu scopul de a îţi aduce satisfacţie, i se diminuează efectul? Totul este trecător, senzaţii din ce în ce mai scurte, iubiri pe cale de dispariţie. Generaţii întregi au trăit un eşec iar astăzi a venit rândul tău îţi spui, mai des decât îţi spui te iubesc.

Cum ar fi ca încrederea în sine scăzută să fie cauza care provoacă blocajul și în final eșecul? Dacă eşti prea naiv și te laşi uşor înfluenţat de atitudinea de învins care îţi este vărâtă în subconştient la televizor sau afară în lumea reală? Dacă percepţia negativă autodistructivă e un test, un munte de urcat, un pod mişcător de străbătut și atât?

Majoritatea pietrelor pe care le aruncă oamenii în noi sunt chiar rămăşițele faptelor şi alegerilor noastre din trecut, ori poate izvorî din frustrările lor. Dacă lumea e neagră este din cauză că noi suntem negri pe interior, când ne curăţăm mai întâi pe noi și lumea se colorează. Nimic nu este veşnic, nici măcar suferinţa, tristeţea sau frica, poate doar iubirea este pentru totdeauna dacă avem privilegiul să o descoperim și să ne-o însușim.

Detaşarea de frică şi viitor

Câteodată ai nevoie să înțelegi că viața ta este perfectă, nu trebuie să schimbi nimic la ea, trebuie doar să o iubești. Toți oamenii pot să fie fericiți atunci când lumea din jur le-o confirmă, dar nu toți pot fi recunoscători în momentul în care viața încetează să le mai zâmbească. Despre acceptare e vorba, ea este puterea care ne ajută să depășim încercările vieții.

Detaşează-te de tot şi de toate, împacă-te cu prezentul gândind că viaţa ta este astfel și tu eşti acum aşa. Aceasta nu înseamnă că e obligatoriu ca lucrurile să rămână la fel pentru totdeauna. Eu nu te îndemn să te complaci, te învăţ să îmbrăţişezi fiecare etapă a vieţii tale și să te iubești.

Câştigă-ţi încrederea în sine făcând şi alte lucruri decât ai făcut până acum, imaginându-ţi altceva. Nu te plafona, alege diferit ca să fii fericit. Fii optimist, încrede-te în tine, ceea ce e bun abia acum începe.

Am cunoscut cazuri în care un bărbat, soț și tată a doi copii, a rămas imobilizat din pricina unui accident de serviciu. Din acest motiv mama copiilor a fost nevoită să îşi caute al treilea loc de muncă ca să acopere cheltuielile casei. Sunt emoţionat, plâng când scriu aceste rânduri, ea este o dovadă de iubire exprimată de o femeie care şi-a dobândit încrederea în sine prin curaj, stăruință şi sacrificiu.

După şapte ani de zile miracolul s-a produs iar el a putut să meargă și să lucreze din nou. Copiii au crescut sănătos şi s-au dezvoltat sub aripa unimii, și au dobândit zeci de calităţi. Astăzi sunt stăpâni pe situaţie și merg pe picioarele lor.

Poţi să deţii toate cunoştinţele lumii, să fii absolvent, profesor universitar sau savant, dacă nu îţi dezvolţi abilităţile iubirii creative şi nu te bazezi pe tine eşti nimic. În zadar deţii piesele de puzzle dacă nu ştii să le asamblezi sau ce să faci cu ele ca viaţa ta să prindă culoare. Peter Mcintyre credea că încrederea în sine nu se naște în urma faptului că ai mereu dreptate, ci vine din faptul că nu ți-e frică să greșești.

Citeşte mai multe articole asemănătoare pe Blog.

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Acest site web folosește cookie-uri ca tu să obții cea mai bună experiență de navigare.