când dragostea începe

Atunci când dragostea începe, nu o opri

Atunci când dragostea începe, nu o opri. Nu căuta justificări, motive sau frici, ca să nu iubeşti. Nu ridica ziduri între oameni. Dragostea este ca un copil, ea creşte doar dacă o hrăneşti. Indiferent că ar fi vorba de cea pe care o simţi pentru o persoană, pentru o pasiune, un vis, o idee, un proiect sau un obiect, nu o opri. Atunci când dragostea începe las-o să curgă, nu te împotrivi fiindcă vei muri. Şi nu vorbesc simbolic, nu mă folosesc de parabole ca să te conving, dar va muri spiritul din care eşti alcătuit, bucuria, entuziasmul, emoţia sau speranţa din care izvorăşte viaţa.

Ai fost criticat, certat, considerat ciudat şi luat peste picior, din cauza felului de a fi, a aspectului tău, a cărţilor pe care le citeşti ori a modului în care gândeşti? Felicitări, e semnul că nu ai devenit una cu turma, că ai curaj, ai spirit şi personalitate şi că eşti un campion. Habar nu ai de câte ori îţi poţi îmbunătăţi prezentul.

Există atâţia oameni mai frumoşi, mai isteţi, mai învăţaţi, mai organizaţi şi mai sociabili decât mine, în lume şi sunt totuşi anonimi, se sting fără să strălucească şi să contribuiască din suflete la binele comun. Atunci când dragostea începe nu sunt lăsaţi să se dezvolte de parcă ceva nu le-ar permite din adins. Se ascund, apoi mor. Eu nu reuşesc să păstrez o persoană alături sau să mă fac plăcut prin prezenţă şi totuşi, am reuşit să fac tot ce am reuşit să fac.

Voi aveţi studii, aţi absolvit cursuri de specialitate în domenii căutate, aveţi întâietate dar muriţi. Îmi cer iertare dacă vă jignesc prea tare. Nu intenţionez să vă ucid ci vreau să vă împing către eliberare şi înălţare. Da, aveţi capacităţi de genii, oportunităţile vă încercuiesc. Puteţi schimba lumea, voi coloraţi istoria. Retuşaţi destinaţia acestei aşezări. Ieşiţi în faţă aşa cum sunteţi! Încălcaţi regulile! Creaţi, dezvoltaţi, promovaţi-vă ideile chiar de oamenii vă vor spune că sunt ciudate. Ciudaţi sunt ei că urmează cu toţii aceeaşi dogmă de parcă ar fi traşi la indigo. Voi sunteţi unici, astăzi tocmai v-aţi descoperit şi aşa sunteţi.

Există câţiva tineri care au înflorit pe alocuri, care au simţit şi au gândit pentru ei dinainte, acum roadele lor se văd, iar prin ceea ce fac îi ridică şi pe ceilalţi din iazul cu nisip mişcător din care nu se mai pot trezi. Vă admir, cunosc ce trăiţi şi vă simt dezamăgirea, chiar dacă în fotografii zâmbiţi. Pe restul îi opreşte teama de a nu se simţi stânjeniţi vrând să arate că sunt diferiţi. Lipsa curajului face victime.

Adolescentele îşi irosesc tinereţea vrând să-l atragă într-o cursă fatală pe bărbatul pe care după pragul vârstei a doua realizează că nu şi l-au dorit niciodată. Anii trec, apoi prăpastia devine din ce în ce mai mare. Şi doare.

Suntem atât de preocupaţi cu propria suferinţă, încât nu o mai observăm pe a celor din jur. Totuşi, dacă ne-am detaşa de etichete am realiza că cea cu care ne confruntăm este mai degrabă nemulţumirea decât suferinţa.

Dragostea începe dacă o hrăneşti

Mergând pe stradă, observ o fată de care am fost îndrăgostit încă din copilărie şi simt aceeaşi atracţie ciudată care nu mi-a trecut niciodată dar nu îndrăznesc nici să o salut, ea considerând probabil că nu doresc să o bag în seamă. Un singur lucru am învăţat în toţi aceşti ani, atunci când dragostea începe nu o opri.

Aproape fiecare zi pe care o trăiesc este un eşec. Întâlnirile cu cititorii, discuţiile cu persoanele care mă citesc ori mă adaugă pe Facebook. Plimbările de unul singur meditând, căutând emoţii, zilele de muncă, socializarea cu colegii şi prietenii sau cu familia, concediul, tot!

Oare nu mă mai pot detaşa de lume fără să beau o bere? Nu mai am răbdare să privesc la un film? Care film? Ce răbdare? Vizionăm numai porcării care nu îşi mai ating de ceva vreme scopul, iar orice program aş încerca să urmăresc îl închid după două minute. Aici totul este fals şi prost! Sunt convins că te afli în aceeaşi situaţie, altfel nu mă mai oboseam să îţi scriu. Când dragostea începe ai grijă să o uzi la rădăcină, altfel te usuci.

Ce se întâmplă? Ce nu e bine? Ce vor oamenii de la mine? Oare ce îmi doresc eu pentru mine? Nimic, dar am înţeles aceasta deja. Nu am nevoie de nimic aşa cum nici Universul nu are. El este tot ceea ce este şi tot aşa sunt şi eu, însă mintea îmi şopteşte altceva. Măcar de-ar şti cu cine a decis să se ia la glume.

Când dragostea începe, accept-o

Atunci când dragostea începe îmbrăţişeaz-o cu gratitudine. Fiindcă, nu tot ce ţi-ai imaginat tu că e perfect este cu adevărat perfect. Şi nu tot ce numeşti tu suferinţă reprezintă răul din viaţa ta. Poate că, ceea ce te doboară de fapt te construieşte. Iar ceea ce clădeşti cu mintea poate fi ceva de care în realitate nu ai nevoie.

Azi sunt fericit, am făcut atâtea lucruri importante de care sunt mulţumit, nicidecum mândru, încât, dacă m-aş ascunde într-o pădure tot restul vieţii, să trăiesc acolo izolat, la final viaţa mea se va dovedi a fi un succes, la fel ca misiunea mea şi scopul pentru care am venit pe 18.11.1986 aici.

Deschid laptopul şi încep să lăcrimez, câte mesaje primesc în fiecare zi. Distribuiri şi citate extrase din cărţile mele apar de peste tot aproape în fiecare minut, iar mulţumirile oamenilor şi propunerile lor mă întâmpină la tot pasul. Mi-a fost extraordinar de greu la început să cred asta. Sunt recunoscător tuturor!

„M-am culcat şi am visat că viaţa era fericire. M-am trezit şi am văzut că viaţa este datorie.
Mi-am făcut datoria şi a venit fericirea“.

Rabindranath Tagore.

4 Comentarii
Vechi
Noi Cele mai apreciate
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
16 iunie 2016 10:45

Ma bucur ca ai scris asta. Imi place ceea ce ai scris. Nu te urmaresc, recunosc, insa acest articol mi a picat in mana astazi. Poate pentru ca, si eu sunt un ambasador al iubirii si rezonez cu ceea ce alti oameni traiesc, simt, gandesc si scriu.
Sa ai parte in viata de abundenta iubirii si sa fie cu tine la tot pasul.
Iti multumesc pentru aceste cuvinte.
Zi frumoasa!

Lucia Tanase
19 iunie 2016 6:55

Eu nu stiu sa scriu asa frumos ca tine sau mai bine zis sa ma exprim, dar azi m ai facut fericita.

Csobot Tímea
29 octombrie 2016 12:10

Foarte foarte frumos, și e adevărat. Mi-am plăcut foarte mult. 😊

Comandă cărți Comandă cărți
Acest site web folosește cookie-uri ca tu să obții cea mai bună experiență de navigare.