gândirea de turmă

Gândirea de turmă, cea mai proastă reţetă

Gândirea de turmă, spiritul de turmă, instinctul de turmă sau efectul de turmă, deci comoditatea de a nu gândi şi a le permite altora să gândească în locul tău este cea mai proastă reţetă, este cel mai mare rău pe care poţi să ţi-l faci în viaţă, atât ţie cât şi celorlaltor suflete care trăiesc pe planetă.

Este evident că gândind astfel te stingi încet şi mori. De fapt tu nu ai trăit niciodată, ai făcut eforturi imense ca cei care ţi-au spus cum să trăieşti să trăiască, în prosperitate, de pe urma ta.

Nu intenţionez să fiu răutăcios cu cineva, nici să îi jignesc prin cuvintele folosite pe cei care urmează anumite valori sau pe aceia care se sfătuiesc reciproc periodic, pentru a căpăta o viziune mai clară asupra deciziilor pe care sunt nevoiţi să le ia. Felul în care scriu e o modalitate prin care mă pot face înţeles. În felul acesta tu poţi să primeşti ideile constructive care ajung la tine citind. Începem!

Marile puteri adresează micilor state provocări, ştiind că guvernele acestora nu le vor putea rezolva şi naţiunile vor crea o harababură. Apoi conducătorii statelor dezvoltate se vor oferi ca salvatori, venind cu soluţii eficiente şi vor prelua puterea şi vor restabili ordinea. Acest lucru se numeşte în epoca modernă „a cuceri“, aşa, precum se întâmpla în vremea imperiilor de demult.

Ce se întâmplă atunci când doi săteni nu se înţeleg la ei în sat, când se blamează şi se rănesc, luptând dar în scopul dobândirii autorităţii asupra locului? Vin autorităţile şi îi taxează pe ambii, întărindu-şi aşadar autoritatea asupra lor. Dacă cei doi săteni şi nu numai ei, cădeau la o înţelegere şi luau cea mai bună decizie, puterea autorităţilor se diminua iar în final dispărea, fiindcă nimeni nu mai avea nevoie de ea.

Aşadar dacă oamenii care s-au numit români, care au construit şi au păstrat o ţară cu acelaşi nume, dovedesc că nu îşi pot rezolva în mod paşnic problemele şi conflictele, atunci vor veni alţii din exterior ca să stabilească ordinea şi să le rezolve problemele, întărindu-şi autoritatea asupra lor. În felul acesta cei care fac război în ţara lor, dorind a îşi apăra ţara, de fapt o înstrăinează. Sistemul economic şi cel financiar mondial funcţionează în acelaşi fel.

Gândirea de turmă este cea mai mare slăbiciune a umanităţii şi e cea mai eficientă armă prin care conducătorii care au vrut să o sclavagească au şi reuşit. Dacă o crezi sau nu, este mai puţin relevant. Ceea ce ar fi bine să ştii este faptul că cei care au putere exact cu asta se ocupă.

Ei bine această mişcare are loc astăzi peste tot. Gândirea de turmă face ravagii, ea controlează masele iar pe alocuri se zăresc oi luminate, care încearcă să le îndrume şi pe celelalte către un viitor sigur şi prosper, înspre o dezvoltare individuală venită din interiorul fiecărei fiinţe. Mintea nu necesită să fie modelată, supusă ori chiar manipulată în sens pozitiv, atunci când este cazul, mânată într-o direcţie bună, corectă ori perfectă, ea trebuie convinsă să colaboreze cu spiritul şi atât. Atunci se întâmplă minunea, astfel se produce eliberarea.

Gândirea de turmă şi mintea egocentrică

Fiecare om este minunat în esenţa sa atunci când renunţă să se mai asocieze cu mintea egocentrică, primitivă, limitată. Atunci gândirea de turmă dispare. Tu nu eşti mintea ta, mintea ta este o unealtă de care te foloseşti ca să te creezi de ori de câte ori ai nevoie, în fiecare circumstanţă, trăind fiecare experienţă, asimilând fiecare emoţie, iubind sau urând cu întreaga fiinţă, după caz.

Mintea e un instrument complex, care răspunde Universului raportându-se la cele două faţete ale lumii. Atunci când mintea îţi dictează că ai pierdut de fapt ai câştigat, ea este relativitatea. Pentru o minte succesul constă în a câştiga două mii de lei pe lună sau două mii de lei în fiecare zi. În tot acest timp spiritele libere transformă lumi, înalţă inimi, schimbă universuri.

În vremurile actuale este extrem de uşor de observat cum înţelepciunea inimii este superioară minţii chiar şi în lumea minţii. Până acum câţiva ani a fost imposibil de perceput sau de măsurat. Dar astăzi o simţim, a preluat ştafeta şi e cea mai puternică armă a iubirii. Este dragostea care se revarsă din inimă de om, este viitorul.

Aşadar creaţi, creaţi şi visaţi! Îndrăzniţi! Rolul imaginaţiei este să zboare iar cel al minţii este să zburde. Creaţi cele mai înalte adevăruri despre voi, dăruind omenirii cea mai bună variantă a voastră. Detaşaţi-vă de gândirea de turmă, de mase şi de judecăţile oamenilor, care nu derivă din convingerile lor, ci din gândirea colectivă care este mânată de colo colo, tot timpul.

Puterea dragostei, singura soluţie reală

Oamenii de astăzi încearcă să vă taie aripile. Ei vă pun piedici atunci când observă că gândiţi pentru voi ori că culmea, chiar vă iese. Oamenii vor să vă convingă că tot ce a fost de inventat a fost inventat, că tot ce a fost de descoperit a fost deja descoperit. Ei vă spun că lumea este aşa cum şi-au imaginat unii dintre oamenii care au trăit înainte, iar tot ce trebuie voi să faceţi este să vă supuneţi, să-i lăudaţi şi să-i îndopaţi cu bani. Chiar vă înaintează argumente oarecum logice, cu care cele mai slabe minţi vor fi de acord. Nu este aşa.

Pune la îndoială tot ceea ce ţi se spune! Măsoară şi analizează totul înainte să îţi încredinţezi viaţa în mâinile cuiva! Informează-te! Cugetă, i-a decizii, învaţă din greşeli şi încrede-te în tine! Tu nu eşti o marionetă, eşti un om. Dragostea vine în urma îmbrăţişării adevărului. Atunci când reuşeşti să ierţi şi te eliberezi astfel de povară şi de chin, atunci începi să trăieşti.

Nu lua ca adevăr definitiv o ştire, un zvon, o modă, o reţetă genială şi un diagnostic. Fiindcă dacă convingerile oamenilor vor fi eronate, vei deveni experimentul lor şi probabil vei muri. Oamenii s-au mai înşelat în trecut, nu este prima dată. De fapt, omenirea s-a înşelat de fiecare dată. Urmează-ţi inima!

Citește mai multe articole asemănătoare pe Blog.

Oamenii înţelepţi nu râd în hohote, dar au învăţat să plângă cu glas tare.
Alberto Bacoi

3 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
IOANA
21 martie 2016 18:57

Buna, Alberto! Niciodata nu mi-a placut sa-mi insusesc punctul de vedere al altei persoane, decat, foarte rar, cand chiar am simtit ca rezonez cu el suta la suta.De cele mai multe ori, am facut uz de toate informatiile, cunostintele dobandite de mine, le-am pus in balanta si apoi le-am filtrat, le-am analizat folosindu-mi discernamantul, intelepciunea pe care le-am castigat in experientele vietii mele. De multe generatii, cei care au avut mare putere, au devenit papusarii maselor, pe care le-au manipulat in diverse moduri. Unul dintre acestea este si programul intens de reclame pe toate canalele media care iti induce ,… Read more »

Dorina
26 iulie 2016 15:12

1 min · Eu cred ca gandirea de turma ascunde nu doar comoditatea de a-ti mobiliza mintea, ci si aceea de a actiona. Cele doua se interconditioneaza reciproc: gandesti, faci planuri si apoi actionezi, si invers, actionezi ca urmare a ceea ce ai pus la cale. Preluand gandirea de turma, ramai intr-o zona oarecum protejata, nu risti conflicte, nu intri in polemici, actionezi la indigo cu ceilalti deopotriva, ti-e bine (oarecum), pentru ca nu parasesti zona de confort. Dar atunci,moralmente nu ar trebui sa te plangi, sa ai nemultumiri. Ar trebui sa te multumesti sa primesti in proportie directa cu… Read more »