Omul lipsit de încredere în sine e sceptic în privința oricărui lucru.

Omul lipsit de încredere în sine

Omul lipsit de încredere în sine e sceptic în privința oricărui lucru. El îi bănuiește pe cei din jur de complot împotriva bunăstării și a succesului pe care se străduiește să le obţină. Cel încrezător în sine e calm. El culege informaţiile utile din orice eveniment și renunţă la ceea ce nu agreează fără să acuze. Acest comportament face diferenţa între un om încrezător în sine şi cel lipsit de încrederea în sine, care are nevoie să fie condus.

Există oameni care caută conducători în care să se încreadă, cărora să le dăruiască coala de hârtie pe care fiecare suflet a primit sarcina să își scrie destinul. Lor stăpânitorii le promit protecţie şi un viitor sigur și prosper în schimbul obedienței.

Omul lipsit de încredere în sine e uşor de controlat. Tu nu da nimănui explicații cu privire la felul în care îți trăiești viața și în ce crezi. Credința ta, preferințele tale, sunt decizii personale pe care ar fi bine să nu ți le schimbi din cauza părerilor și a presiunii oamenilor.

Omul lipsit de încredere în sine se teme. El caută întreaga viaţă salvatori trupeşti ori sufleteşti, pe care să îi voteze, cărora să li se spovedească şi în care să își pună încrederea, dar în final este dezamăgit de toți. Și e pregătit să atace cu fiecare ocazie, deoarece s-a bazat atâta timp pe alții încât nu mai acceptă niciun sfat, nici măcar atunci când sfatul îl îndeamnă să se bazeze pe puterea, credința și cunoașterea proprie.

Atunci când îl îndemni să se bazeze pe el, omul lipsit de încredere în sine va crede că încerci să îl păcăleşti ca să îl lipseşti de ceea ce deţine. Sigmund Freud spunea că majoritatea oamenilor nu vor să fie liberi, căci libertatea presupune responsabilitate, iar majoritatea oamenilor sunt înspăimântaţi de ea, şi avea dreptate.

Omul lipsit de încredere în sine nu poate trăi în solitudine. El caută mereu ceva sau pe cineva care să îi umple golul interior. Frica de a sta cu sine însuși câteva minute în fiecare zi, contemplând, îl îndeamnă să se ascundă.

Atunci când văd oameni scunzi, cu dizabilităţi sau alte probleme de sănătate, care se expun în faţa a milioane de telespectatori din toată lumea, îi admir, mă emoţionez şi realizez cât de mic sunt. Ei au încredere în sine datorită faptului că au ieșit învingători în lupta mentală cu inacceptarea.

Dacă ai o părere proastă în general, despre tine, ai grijă ca gândurile tale să nu fie influenţate de părerea altor oameni despre tine. Curăţă-ţi subconştientul de judecata pe care o proiectează lumea asupra ta. Tu eşti aşa cum eşti.

În societatea actuală oamenii sunt educați în așa fel încât să renunţe la încrederea în sine și să se bazeze pe sistemul social. Dezamăgiţi de autoritățile cărora le-au dăruit toată încrederea oamenii caută să se sprijine unii pe alții, dar privați de abilitatea de a relaţiona, care ar fi trebuit să fie predată în școli, încep să se considere rivali și își declară război. În final ei apelează tot la autoritățile care profită de pe urma tuturor conflictelor și a schimbărilor.

În viață, ai datoria morală să respecţi toţi oamenii. Totuşi pe parcurs ce ajungi să îi cunoşti situaţia se mai schimbă. Aşadar, în funcţie de caracterul fiecăruia pe unii îi vei admira, iar de alţii îţi va fi milă. Aceştia din urmă nu merită atenţia ta. Tu treci peste orice blocaj, pune-ți zâmbetul pe față și continuă.

Omul lipsit de încredere în sine luptă ca să îşi facă dreptate cu fiecare prilej și încetinește, căci trebuie să rezolve, în loc să îi ierte pe cei care îi greşesc și să înainteze. Capacitatea de a ierta este putere. Prin această putere devii invincibil şi poți domina. Cei care iartă conduc lumea, căci se adaptează la orice schimbare, se îmbunătățesc și rezistă.

Omul lipsit de încredere în sine e supus. El găseşte refugiu în răzbunare și prin urmare se supune emoțiilor negative care îi controlează gândirea, starea și comportamentul. Cel care se aprinde uşor este şi cel care regretă, deoarece se lasă pradă gândurilor temătoare care îl răscolesc; gânduri care apoi pleacă, îl lasă gol pe interior şi singur la exterior.

Și orice tensiune nerezolvată se transformă în ceartă mai devreme sau mai târziu. Soluţia este să spui în faţă ceea ce ai de spus, pe un ton calm, fără să jigneşti, ca să te faci cât mai clar înţeles. Nu lăsa presiunea să se acumuleze, fii încrezător în tine, funcționează.

Fii încrezător și liber

Dacă vrei să contribui la evoluţia cuiva sau pur şi simplu îţi doreşti să rămâneţi prieteni, nu te grăbi să îi reproşezi atunci când a greşit, exprimă-ți în mod civilizat opinia și arată-i că ar fi putut proceda altfel, că există şi alte variante mai bune, benefice pentru toţi.

Din nefericire majoritatea oamenilor se opresc din alergătură, judecată sau ură, doar după ce ajung pe patul de spital. Atunci oftează şi regretă, gândind la anii irosiţi şi la sănătatea pierdută. Tu, însă, eşti un om conştient, care se bucură la timp de prezent.

Eu, personal, întotdeauna am ştiut despre mine faptul că sunt special şi unic şi că acest aspect nu se poate schimba. Dar viaţa m-a ajutat să înţeleg că nu sunt mai special decât ceilalţi, sunt special în felul meu, tot aşa cum sunt şi ei.

Astăzi ştiu că sunt un om frumos şi bun împreună cu ceilalţi şi nu în comparaţie cu ei. Sunt o unealtă importantă în acest dans stelar pe care îl numim viaţă, aşa cum sunt şi ei. Căci calităţile nu se măsoară prin comparaţie, ci printr-o colaborare reuşită de ale cărei rezultate se bucură toţi.

Atunci când ştii că eşti un om frumos şi bun indiferent ce cred alţii despre tine, cunoaşte faptul că ai ajuns la pace. Ai străbătut cale lungă ca să ajungi aici, astăzi eşti un om împlinit.

Pentru minţile slabe ignoranţa este o binecuvântare, pentru cele libere iubirea este un mod de a trăi. Totuşi, nu îi permite iubirii care izvorăşte din tine să se stingă din pricina faptului că oamenii nu te iubesc așa cum îi iubeşti tu. Adevărata iubire seamănă iubire şi culege acelaşi lucru, restul sunt detalii.

Citește mai multe articole asemănătoare pe Blog.

Foto by freepik.com

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elena Matasaru
15 mai 2016 7:59

Important este sa obtinem transformarea vietii, iar ac. este posibil daca ne-o propunem, in mod profund… Transformare, inseamna ca “un lucru sa se schimbe in alt lucru diferit”. In orice transformare exista moarte si nastere sau moarte si inviere; Daca samanta nu moare, planta nu se naste..