Tristeţea de Crăciun și sentimentul de singurătate apar din cauza aşteptărilor uriașe pe care le ai în această perioadă.

Tristeţea de Crăciun şi singurătatea

Tristeţea de Crăciun și sentimentul de singurătate apar din cauza aşteptărilor uriașe pe care le ai în această perioadă. Durerea ți se accentuează din cauza imaginilor frumoase în care familiile petrec fericite, stând la o masă îmbelşugată, într-o casă împodobită, așa cum ai văzut în cele mai reuşite filme americane sau în clipurile cu colinde tradiţionale româneşti.

Dacă obișnuiești să îți epuizezi toate resursele de energie în aceste zile, după trecerea sărbătorilor te vei întoarce în prăpastia dezamăgirilor care s-a mai adâncit cu un an și vei deveni tot mai trist. De dimineață am găsit o sută de accesări pe acest articol, venite prin intermediul motoarelor de căutare.

Adevărul este că nimeni nu face ceva atât de special încât să îi curgă fiori prin vene, să aibă fluturi în stomac și sclipire în privire, așa cum ţi se întâmpla în copilărie, ascultând poveştile mamei, stând sub bradul de Crăciun ale cărui decoraţiuni te fermecau încât parcă se oprea timpul.

Amintește-ți faptul că ele sunt doar imagini. Iar un decor de poveste, o masă îmbelşugată și o familie numeroasă nu îți pot garanta împlinirea sufletească. Astăzi pregătirile se fac din obligație, zâmbetele sunt artificiale, adevărații fericiți sunt oamenii care trăiesc în simplitate și adevăr.

Reclamele de la televizor prezintă câte o poveste frumoasă pentru fiecare bombonică vândută sau un Moş Crăciun de ciocolată. Aceste strategii sunt realizate de specialiştii în marketing al căror scop este să te convingă să consumi. Cumpărând fericirea de Crăciun conturile lor se umflă și în final rămâi gol.

Crăciunul nu este despre ceea ce bagi în gură, ce conduci ori cu ce te îmbraci. Simplitatea și adevărul nu îți răpesc totuși bucuria de a fi îngrijit, a te îmbrăca elegant și a te hrăni cu bucate alese. Singurul aspect de care ar fi bine să devii conștient este faptul că nu consumul și afișarea sunt scopul principal al unei sărbători.

Moș Crăciun nu face copiii fericiți, nici lumea mai bună, tu o poți face prin implicare și tot tu meriți răsplata cea mare, nu un personaj inventat cu scopul de a te priva de merit. Nu îți minți copiii ca și cum i-ai urî, căci dacă și părinții care îi iubesc îi urăsc, ei nu vor mai avea încredere în nimeni.

Miracolele sunt reale și tangibile și nu este necesar să minți ca să creezi o atmosferă frumoasă. Cea mai mare minune săvârşită de Cineva vreodată a fost că i-a iubit pe oameni mai mult decât pe Sine și a învăţat lumea prin sacrificiu ce înseamnă onoarea și eliberarea.

Fericirea se ascunde în simplitate, dar majoritatea dintre noi nu dorim să trăim simplu, căutăm să părem cât mai sofisticaţi. Dezamăgirea prin care trece un părinte care după o săptămână de cheltuieli și pregătiri, când totul a căpătat gustul și aspectul dorit, își privește copilul cum pleacă să petreacă cu străinii, este uriașă.

Tristeţea de Crăciun te încearcă în momentul în care casa este goală, când pereţii s-au răcit, iar televizorul îţi răsuceşte cuţitul în rană în timp ce zaci pe canapea și priveşti abătut. Petrecerile de Crăciun au fost filmate cu o lună înainte, dar abia în seara de Crăciun sunt difuzate.

Încetează să mai trăiești cu teamă, trăiește în dragoste și nu te mânia, iartă. Iertarea este eliberarea. Un om liber este cel care dăruiește și nu aşteaptă nimic înapoi. El nu se încătușează emoţional de ajutorul oferit din proprie iniţiativă și astfel rămâne ușor.

Personal îmi doresc ca toţi oamenii să primească ceea ce îşi doresc şi să trăiască viaţa la care au visat. Vreau ca cei care muncesc din greu să fie apreciaţi mai mult, cei care se implică să fie respectaţi, cei care se iubesc să se iubească până la sfârșit. Oamenii sinceri să rămână sinceri, iar cei buni şi conştienţi să nu se schimbe niciodată.

A mai trecut un an frumos și bun, care ne-a îmbogățit pe toate planurile. Astăzi cunoașterea, curajul și credința noastră sunt de neclintit. Dacă ai obosit, uită-te în ce direcție mergi. Și dacă mergi în direcția bună, oboseala se va dizolva.

Fericirea de Crăciun

Viaţa nu este o luptă, este pace şi un prilej de bucurie, dar ca să te convingi de acest adevăr ești nevoit să te lupţi mai întâi cu tine. Ultimele zile ale anului sunt minunate, sărbătorile sunt magice, iar tu eşti minunat, unic și unit. Oraşele împodobite aşteaptă să te uimească cu atmosfera lor.

Simte recunoștința de Crăciun, apreciază oamenii pe care îi ai alături. Dacă nu ai pe nimeni lângă tine adoptă un animal. Ieşi la aer în această seară și trimite căldura ta tuturor. Cinstește-ți scopul și ai grijă ca dorința să nu se transforme în obsesie, căci astfel te vei întemnița. Inspiră-te de la toți și admiră-i, dar ascultă-ți mai întâi inima.

Am scris acest mesaj pentru oamenii care se simt singuri și descurajaţi în aceste zile, mai degrabă decât adorați. Vă mulţumesc că mi-aţi cerut ajutorul. Nici eu nu trăiesc aşa cum aţi văzut prin filme, ci stau în faţa laptopului și vă urez Sărbători Fericite!

Într-o zi, un prieten m-a întrebat dacă sunt fericit. Atunci l-am tras de-o parte și l-am rugat să aștepte, apoi am căzut pe gânduri. M-a privit cu duioșie, zicând că înțelege situația mea, că nu mă judecă și îmi stă la dispoziție oricând. Era un băiat sensibil și respectuos. Privindu-l încruntat, i-am răspuns că sunt fericit, însă nu m-a crezut. Și i-am zis:

–  Dacă ți-aș fi răspuns așa cum le răspund celorlalți oameni, cu fața zâmbitoare și privirea senină, zicând că sunt fericit, aș fi mințit. Dacă ți-aș fi spus că nu sunt mulțumit de mine și de realizările mele, nu aș fi rostit adevărul. Faptul că am ezitat s-a datorat deciziei pe care am luat-o.

–  Ai decis pe moment dacă ești fericit sau nefericit?

–  Nu, am decis pe moment faptul că ești un om sincer și meriți să primești un răspuns la fel.

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments