Tristeţea de Crăciun şi singurătatea în aceste zile

Tristeţea de Crăciun şi singurătatea în aceste zile

Tristeţea de Crăciun şi singurătatea în aceste zile

Tristeţea de Crăciun se naşte din cauza aşteptărilor exagerat de mari pe care le avem de la această perioadă. Senzația de singurătate este accentuată datorită imaginilor frumoase în care toată lumea petrece, împreună, şezând alături de familie şi de prieteni la o masă îmbelşugată, într-o casă împodobită aşa cum ai văzut în cele mai reuşite filme americane ori în clipurile cu colinde tradiţionale româneşti.

Însă în realitate nimeni nu face ceva atât de special încât să îi curgă fiori prin vene, să aibă fluturi în stomac și sclipire în priviri, aşa cum ţi se întâmpla atunci când erai copil, ascultând poveştile mamei sub bradul ale cărui decoraţiuni te fermecau încât parcă se oprea timpul.

Nu uita că ele sunt doar imagini. Iar un decor de poveste, o masă îmbelşugată sau o familie numeroasă stând lângă şemineu, nu garantează împlinirea sufletească a norocoşilor care trăiesc astfel de vieţi.

Aceasta ca să nu îţi reamintesc de reclamele de la televizor sau cele de prin magazine, care, construiesc câte o poveste pentru fiecare bombonică sau pentru un moş crăciun de ciocolată. Toate aceste strategii sunt realizate de specialişti în marketing al căror scop este să te convingă să cumperi şi să consumi, şi să consumi, şi să consumi, orice, dacă s-ar putea totul.

Căutând să cumperi fericirea de Crăciun conturile lor se umflă iar ale tale se desumflă și în final rămâi doar tu cu tristeţea de Crăciun. Omule, cunoaște-te, tu ești mai mult de atât!

Crăciunul nu este despre ce bagi în gură sau cu ce te îmbraci. Totuşi aceasta nu înseamnă că nu e bine să te îmbraci frumos ori să te hrăneşti cu bucate alese, le meriţi. Singurul lucru pe care ar fi bine să îl ştii e faptul că nu acesta este scopul principal în viaţă. Citește și articolul Altfel de cadouri de Crăciun.

Mă întrebase un cititor pe Facebook de ce scriu numele moș crăciun fără să folosesc majuscule. Răspunsul a venit tot sub formă de întrebare. Tu de ce nu scrii cuvântul minciună cu literă mare?

Iubitule, moș crăciun nu face copiii fericiți, nici lumea mai bună, ci tu poți să o faci prin puterile tale. Tot tu meriți răsplata cea mare, nu un personaj fictiv inventat cu scopul de a te priva de merit. Nu îți minți copiii ca și cum i-ai urî, pentru că dacă și părinții care îi iubesc i-au mințit, copiii nu vor mai avea încredere în nimeni.

Minunile există, miracolele sunt reale, fizice, tangibile, nu este nevoie să minți. Frumosul există peste tot! Cea mai mare minune săvârşită de Cineva vreodată a fost aceea că i-a iubit pe oameni mai mult decât pe Sine, apoi a învăţat o întreagă planetă ce înseamnă iubirea, sacrificiul și eliberarea.

Tristeţea de Crăciun şi oamenii fericiţi

Cu adevărat fericirea se ascunde în simplitate, totuși noi nu dorim să trăim simplu, căutăm să părem că suntem cât mai sofisticaţi. Cea mai mare dezamăgire prin care trece un părinte se produce când după o săptămână de eforturi, cheltuieli şi pregătiri, când totul a căpătat gustul şi aspectul dorit, copilul pleacă să petreacă cu prietenii iar tot efortul depus a fost în zadar.

Tristeţea de Crăciun te-a copleşit, casa este goală, pereţii s-au răcit iar televizorul îţi răsuceşte cuţitul în rană, prezentându-ţi fericirea altora, vreme în care tu zaci cu fundul în canapea ca să priveşti la o cutie cu minciuni. Clipurile şi emisiunile pe care le vizionezi sunt mimate şi au fost filmate cu o lună înainte, însă abia în seara de Crăciun sunt difuzate.

Știi cum e cu sărbătorile astea? Abia aștepți să treacă pentru a te putea odihni la muncă.

Viaţa nu este o luptă, este pace şi e un prilej de bucurie. Însă ca să atingi această convingere eşti nevoit să te lupţi mai întâi cu tine. Orice îndrumător spiritual o ştie. Perioada sfârșitului de an este minunată, sărbătorile de iarnă sunt minunate iar tu eşti minunat, unic și unit. Oraşele sunt minunate şi te aşteaptă să le vizitezi ca să te uimească cu frumuseţea.

Frumuseţea şi recunoştinţa de Crăciun

Aşa că apreciază oamenii pe care îi ai alături, nu te lăsa descurajat. Dacă nu ai pe nimeni lângă tine adoptă o pisică. Ieşi să te plimbi în această seară ori trimite un mesaj cald celor care sunt departe. Magia de Crăciun nu există până nu o creezi tu.

Am scris acest mesaj pentru cei care simt tristeţea de Crăciun, care se simt singuri și descurajaţi mai degrabă decât adorați, în această perioadă. Vă mulţumesc că mi-aţi cerut ajutorul. Nici eu nu trăiesc aşa cum aţi văzut prin filme, ci stau în faţa laptopului ca să vă urez sărbători fericite.

Fie ca în această perioadă să te apropii de cei dragi, să te linişteşti şi să priveşti cu admiraţie şi recunoştinţă la anul pe care l-ai străbătut. A fost un an plin în care ai întâmpinat provocări peste care ai trecut cu speranţă şi cu bucurie. Ai făcut multe compromisuri și te-ai dedicat în cea mai mare parte familiei tale, pe care ai tot încercat să o mulţumeşti. Aşteptările persoanelor din jurul tău au crescut de la an la an şi totuşi, Cineva nu a permis să uiţi în totalitate de tine. Fii recunoscător și vei fi fericit!

Ai citit și vrei să îmi oferi ajutor? Eşti de părere că articolul ar trebui citit de cât mai mulţi oameni? Recomandă-l și prietenilor tăi. Încetează să mai trăiești cu teamă, trăiește în dragoste și nu te mânia, ci iartă. Nu uita, iertarea este eliberare.

„Lucrurile de care ne temem cel mai mult sunt acelea care ni s-au întâmplat deja“.
Robin Williams

Lasă un răspuns