Tristeţea de Crăciun şi singurătatea în aceste zile

Tristeţea de Crăciun şi singurătatea în aceste zile

Tristeţea de Crăciun şi singurătatea în aceste zile

Tristeţea de Crăciun se naşte din cauza aşteptărilor uriașe pe care le ai de la această perioadă. Te încearcă senzația de singurătate care este accentuată din cauza imaginilor frumoase în care toată lumea petrece, şezând alături de o familie perfectă la o masă îmbelşugată, într-o casă împodobită, cum ai văzut în cele mai reuşite filme americane și în clipurile cu colinde tradiţionale româneşti. După ce îți consumi energia dispare entziasmul, rămâne goliciunea.

Sunt atâția oameni care își dăruiesc întreaga energie acestor câteva zile, cărora golul pe care îl simt după plecarea entuziasmului le adâncește prăpastia dezamăgirilor. Și rămân triști. Dimineață am găsit o sută de accesări pe acest articol, venite prin intermediul morotului de căutare Google.

În realitate, nimeni nu face ceva atât de special încât să îi curgă fiori prin vene, să aibă fluturi în stomac ori sclipire în privire, precum ţi se întâmpla atunci când erai copil, ascultând poveştile mamei, sub bradul ale cărui decoraţiuni te fermecau încât parcă se oprea timpul.

Nu uita că ele sunt doar imagini, iar un decor de poveste, o masă îmbelşugată ori o familie numeroasă, stând lângă şemineu, nu garantează împlinirea sufletească a norocoşilor care trăiesc astfel de vieţi. Astăzi pregătirile se fac din obligație. Zâmbetele sunt artificiale. Majoritatea sunt actori în propria viață, oamenii îmbrăcați frumos pe din afară sunt goi pe dinăuntru.

Aceasta ca să nu îţi amintesc de reclamele de la televizor sau de cele de prin magazine, care construiesc o poveste pentru fiecare bombonică și pentru un moş crăciun din ciocolată. Toate aceste strategii sunt realizate de specialişti în marketing al căror scop este să te convingă să cumperi şi să consumi, şi să consumi, şi să consumi, orice, dacă ai putea totul.

Căutând să cumperi fericirea de Crăciun conturile lor se umflă dar ale tale se desumflă iar în final rămâi doar tu cu tristeţea de Crăciun. Cunoaște-te pe tine însuți mai întâi. Mă întrebase cineva pe Facebook de ce scriu numele moș crăciun fără să folosesc majuscule, dar răspunsul meu a venit tot sub formă de întrebare:

–  Tu de ce nu scrii cuvântul minciună cu literă mare?

Crăciunul nu este despre ce bagi în gură ori cu ce te îmbraci. Totuşi aceasta nu înseamnă că nu e bine să te îmbraci frumos sau să te hrăneşti cu bucate alese, meriţi. Singurul aspect de care ar fi bine să devii conștient este faptul că nu acesta este scopul principal al unei vieţi. Tu ești mai mult decât ți-ai putea imagina.

Iubitule, un Moș Crăciun închipuit nu face copiii fericiți, nici lumea mai bună. Tu o poți face, prin puterile tale și tot tu meriți răsplata cea mai mare. Nicidecum un personaj inventat cu scopul de a te priva de orice merit. Nu îți minți copiii ca și cum i-ai urî, căci dacă și părinții care îi iubesc i-au mințit, ei nu vor mai avea încredere în nimeni.

Minunile există, miracolele sunt reale și tangibile și nu e necesar să minți, frumosul există peste tot. Cea mai mare minune săvârşită de cineva vreodată a fost că i-a iubit pe oameni mai mult decât pe Sine și apoi a învăţat întreaga planetă ce înseamnă sacrificiul și eliberarea.

Cu adevărat fericirea se ascunde în simplitate, totuși noi nu dorim să trăim simplu, căutăm să părem că suntem cât mai sofisticaţi. Cea mai mare dezamăgire prin care trece un părinte se produce când, după o săptămână de eforturi, cheltuială şi pregătire, când totul a căpătat gustul sau aspectul dorit, copilul pleacă să petreacă cu prietenii, iar tot efortul depus a fost în zadar. Știi cum e cu sărbătorile astea? Abia aștepți să treacă pentru a te putea odihni la muncă.

Tristeţea de Crăciun te-a copleşit, căci casa este goală, pereţii s-au răcit. Dar televizorul îţi răsuceşte cuţitul în rană prezentându-ţi fericirea altora, vreme în care tu zaci în canapea și priveşti abătut la o cutie cu minciuni; clipurile şi emisiunile vizionate au fost filmate cu o lună înainte, dar abia în seara de Crăciun sunt difuzate.

Tristeţea de Crăciun şi oamenii fericiţi

Viaţa nu este o luptă, e pace şi prilej de bucurie, dar ca să atingi această convingere eşti nevoit să te lupţi mai întâi cu tine, orice îndrumător spiritual o ştie. Perioada sfârșitului de an este minunată, sărbătorile sunt magice și tu eşti minunat, unic și unit. Oraşele sunt minunate, ele te aşteaptă să le vizitezi ca să te uimească cu atmosfera lor ori cu recunoştinţa de Crăciun.

Aşa că apreciază oamenii pe care îi ai alături, nu te lăsa descurajat, dacă nu ai pe nimeni lângă tine adoptă o pisică. Ieşi să te plimbi în această seară ori trimite un mesaj cald celor care sunt departe. Magia de Crăciun nu există până nu o creezi tu.

Am scris acest mesaj pentru cei care simt tristeţea de Crăciun, care se simt singuri și descurajaţi mai degrabă decât adorați, în aceste zile. Vă mulţumesc că mi-aţi cerut ajutorul. Nici eu nu trăiesc aşa cum aţi văzut prin filme, ci stau în faţa laptopului ca să vă urez sărbători fericite.

Fie ca această perioadă să te apropie de cei dragi ori să te învețe să priveşti cu admiraţie şi recunoştinţă la anul pe care l-ai străbătut. A fost unul plin, în care ai întâmpinat provocări peste care ai trecut cu speranţă și cu bucurie. Ai făcut compromisuri. Te-ai dedicat, în cea mai mare parte familiei, pe care ai tot încerci să o mulţumeşti. Aşteptările persoanelor din jur au crescut de la an la an şi totuşi nu ai uitat în totalitate de tine.

Vrei să îmi oferi ajutor? Consideri că articolul ar trebui citit de cât mai mulţi oameni? Recomandă-l și prietenilor tăi. Încetează să mai trăiești cu teamă, trăiește în dragoste și nu te mânia, ci iartă. Nu uita, iertarea este eliberarea.

Citește mai multe articole asemănătoare pe Blog.

Lucrurile de care ne temem cel mai mult sunt acelea care ni s-au întâmplat deja.
Robin Williams

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.