Tristeţea de Crăciun apare din cauza aşteptărilor uriașe pe care le ai de la această perioadă

Tristeţea de Crăciun şi singurătatea în aceste zile

Tristeţea de Crăciun apare din cauza aşteptărilor uriașe pe care le ai de la această perioadă. Te încearcă o senzație de singurătate care se accentuează din cauza imaginilor frumoase în care fiecare petrece alături de familia lui mereu veselă la o masă îmbelşugată, într-o casă împodobită, așa cum ai văzut în cele mai reuşite filme americane sau în clipurile cu colinde tradiţionale româneşti.

După ce îți consumi toată energia în aceste zile dispare entziasmul, rămâne goliciunea, revii în prăpastia dezamăgirilor care s-a mai adâncit cu un an și ești tot mai trist. De dimineață am găsit o sută de accesări pe acest articol, venite prin intermediul motorului de căutare Google.

În realitate nimeni nu face ceva atât de special încât să îi curgă fiori prin vene, să aibă fluturi în stomac și sclipire în privire, așa cum ţi se întâmpla pe vremea când erai copil, ascultând poveştile mamei, stând sub bradul ale cărui decoraţiuni te fermecau încât parcă se oprea timpul.

Nu uita că ele sunt doar imagini, iar un decor de poveste, o masă îmbelşugată sau o familie numeroasă, nu garantează împlinirea sufletească a norocoşilor care trăiesc astfel de vieţi. Astăzi pregătirile se fac din obligație, zâmbetele sunt artificiale, cei mai mulți sunt actori în propriile vieți.

Aceasta ca să nu mai amintesc de reclamele de la televizor care născocesc câte o poveste de succes pentru fiecare bombonică ori pentru un moş crăciun de ciocolată. Toate aceste strategii sunt realizate de specialiştii în marketing al căror scop este să te convingă să consumi. Cumpărând fericirea de Crăciun conturile lor se umflă și în final rămâi doar tu cu tristeţea de Crăciun.

Mă întreba cineva pe Facebook de ce scriu numele moș crăciun fără să folosesc majuscule, iar răspunsul meu a venit tot sub formă de întrebare: tu de ce nu scrii cuvântul minciună cu literă mare?

Crăciunul nu este despre ceea ce bagi în gură ori cu ce te îmbraci. Adevărul nu îți răpește totuși bucuria de a te îmbrăca frumos și a te hrăni cu bucate alese. Singurul aspect de care ar fi bine să devii conștient este faptul că nu consumul și afișarea sunt scopul principal al unei sărbători. Tu ești mai mult decât îți poți imagina.

Iubitule, un moș crăciun închipuit nu face copiii fericiți, nici lumea mai bună, ci tu o poți face prin implicare și tot tu meriți răsplata cea mai mare, nicidecum un personaj inventat cu scopul de a te priva de merit. Nu îți minți copiii ca și cum i-ai urî, căci dacă și părinții care îi iubesc îi vor minți ei nu vor mai avea încredere în nimeni.

Minunile există, miracolele sunt reale și tangibile și nu este necesar să minți ca să creezi o atmosferă magică. Frumosul există peste tot. Cea mai mare minune săvârşită de cineva vreodată a fost că i-a iubit pe oameni mai mult decât pe Sine, apoi a învăţat întreaga planetă ce înseamnă sacrificiul și eliberarea.

Fericirea reală se ascunde în simplitate, totuși noi nu dorim să trăim simplu, căutăm să părem cât mai sofisticaţi. Cea mai mare dezamăgire prin care trece un părinte se produce atunci când după o săptămână de cheltuieli şi pregătiri, când totul a căpătat gustul și aspectul dorit, copilul pleacă să petreacă cu prietenii, iar tot eforturile depuse au fost în zadar. În ziua de astăzi abia aștepți să treacă sărbătorile pentru a te putea odihni la muncă.

Tristeţea de Crăciun te copleşește atunci când casa este goală, când pereţii s-au răcit, iar televizorul îţi răsuceşte cuţitul în rană în timp ce zaci pe canapea și priveşti abătut la o cutie cu minciuni. Petrecerile de Crăciun au fost filmate cu o lună înainte, dar abia în seara de Crăciun sunt difuzate, tot așa cum se întâmplă de Revelion.

Încetează să mai trăiești cu teamă, trăiește în dragoste și nu te mânia, iartă. Iertarea este eliberarea. Un om liber este acela care face tot ce simte pentru oameni dar nu aşteaptă nimic de la ei. El nu se leagă emoţional de ajutorul pe care îl oferă din proprie iniţiativă şi rămâne uşor ca un fluture.

Oamenii fericiți de Crăciun

Viaţa nu este o luptă, este pace şi un prilej de bucurie, dar ca să atingi această convingere ești nevoit să te lupţi mai întâi cu tine, orice îndrumător spiritual o ştie. Perioada sfârșitului de an este minunată, sărbătorile sunt magice iar tu eşti minunat, unic și unit. Oraşele împodobite frumos aşteaptă să te uimească cu atmosfera lor.

Simte recunoștința de Crăciun, apreciază oamenii pe care îi ai alături. Dacă nu ai pe nimeni lângă tine adoptă o pisică, ieşi la o plimbare în această seară și trimite câte un mesaj călduros celor care sunt departe. Magia de Crăciun nu există până nu o creezi tu.

Am scris acest mesaj pentru cei care simt tristeţea de Crăciun, care se simt singuri și descurajaţi mai degrabă decât adorați în aceste zile. Vă mulţumesc că mi-aţi cerut ajutorul. Nici eu nu trăiesc aşa cum aţi văzut prin filme, ci stau în faţa laptopului și vă urez sărbători fericite.

Fie ca această perioadă să te apropie de cei dragi și să te învețe să fii recunoscător pentru anul care a trecut. A fost unul plin în care ai întâmpinat tot felul de provocări peste care ai trecut. Ai făcut compromisuri, te-ai dedicat în cea mai mare parte familiei pe care ai tot încercat să o mulţumeşti. Aşteptările persoanelor din jur au crescut de la an la an şi totuşi nu ai uitat de tine, de aceea țin să te felicit.

Eu îmi doresc ca toţi oamenii să primească ceea ce îşi doresc şi să trăiască viaţa la care au visat. Vreau ca cei care muncesc din greu să fie apreciaţi mai mult, cei care se sacrifică pentru familiile lor să fie respectaţi. Sper ca cei care se iubesc să se iubească mai mult, oamenii sinceri să rămână sinceri iar cei buni şi conştienţi să nu se schimbe niciodată, ca să rămână exemplu pentru generaţiile viitoare.

Spre deosebire de anii trecuţi de data aceasta nu am ce oferi, poate doar căldura care încă persistă în inima mea şi un mulţumesc. Dacă consideri că articolul ar fi bine să fie citit de cât mai mulţi oameni recomandă-l și prietenilor tăi.

Citește mai multe articole asemănătoare pe Blog.

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Acest site web folosește cookie-uri ca tu să obții cea mai bună experiență de navigare.