Înlocuieşte obiceiurile de care în realitate nu prea ai nevoie.

Înlocuieşte obiceiurile de care nu prea ai nevoie

Înlocuieşte obiceiurile de care în realitate nu prea ai nevoie. Înlocuieşte obiceiurile depășite, acelea care nu îţi aduc niciun folos și care te ţin pe loc de fiecare dată. Te întrebi totuşi de ce? Deoarece viaţa ta nu va deveni mai bună din întâmplare, rezultatele vin prin schimbare, aşa cum scria Jim Rohn.

Articolul nu este pro sau contra consumului de tutun, chiar dacă am folosit o astfel de fotografie reprezentativă, nici nu mă interesează să îți influențez modul în care te delectezi. Mă străduiesc să te fac să gândești mai profund decât ai făcut-o, expunând virtuțile și prioritățile tale.

Am notat câteva idei care mi-au venit în minte imediat după ce am vizitat Librăria Mihai Eminescu, din Bucureşti, în căutarea anumitor cărţi pentru dezvoltarea în carieră a unei bune prietene. În timp ce căutam printre sutele de cărţi pe rafturile bibliotecii, am zărit cartea MIKEL, o carte pe care o poţi citi și descărca în format pdf apăsând pe titlu.

1). Înlocuieşte gândul că nu eşti îndeajuns de mare, de bun, de deştept, de atrăgător, de bogat sau de priceput, încât să îţi trăieşti viaţa fericit alături de cei care te iubesc și apreciază, cu sentimentul că te-ai născut perfect într-o lume cu oameni frumoşi şi perfecţi, pe care ar fi bine să îi respecţi, să îi admiri sau să îi iubeşti pentru ceea ce sunt şi sunt diferiţi. Diversitatea care constituie creaţia este mai degrabă un dar decât o povară.

2). Înlocuieşte dezamăgirea cu care te confrunți justificând reacțiile colegilor care ţi-au greşit, mai degrabă decât să încerci să îi condamni pentru ele. Înlocuieşte expresia oamenii sunt răi cu expresia mai există şi oameni supăraţi, care au suferit sau care, nu se pricep să reacţioneze în cel mai potrivit mod în faţa anumitor evenimente pe care le întâlnesc în viaţă. Nu știu să reacționeze deoarece nu au mai avut de-a face cu ele.

La fel ca tine, ei întâlnesc aceste evenimente pentru prima dată în viață. Despre cei care dau dovadă în mod repetat de un comportament dăunător pentru mediu ori pentru ființele care co-există în jurul lor, nu am timp să scriu acum. Există şi acea categorie de oameni, ei sunt mai puţini.

Oamenii au câteva motive pentru care obișnuiesc să se poarte urât, ori sunt invidioşi pe tine ori realizează că nu au nimic de câştigat de pe urma ta. Majoritatea, sunt frustrați din pricina eşecurilor personale, cei mai mulţi nici măcar nu sunt conştienţi de faptul că te rănesc.

Înlocuieşte ura cu iertarea

3). Înlocuieşte ura cu iertarea ca să fii un om fericit sau liber. Oamenii cărora le porţi pică nu sunt afectaţi de ura pe care o simţi faţă de ei. Majoritatea nu vor ști că te-au făcut să te simţi prost. Urându-i în realitate pe tine te distrugi. Tu eşti cel care nu poate dormi noaptea, care fumează două pachete de ţigări pe zi și care, nu a mai zâmbit din ziua când a intrat la facultate.

4). Înlocuieşte competiţia cu colaborarea de fiecare dată când lucrezi în echipă şi doreşti așadar să obții un rezultat. Intrând în competiţie, dorind să demonstrezi, trebuie să faci eforturi. Atunci tu ai nevoie de cât mai mulţi bani și cât mai multe posesii, de diplome ori certificări în domenii care nu te atrag în mod special. Unele nu îţi aduc nici măcar beneficii financiare.

Atunci când te lupți cu viața renunți la fericire. În realitate nu este nimic de câştigat, totul este de trăit. Nu fă nimic din ceea ce nu iubeşti doar ca să demonstrezi celorlalţi ceva. Mai bine demonstrează-ți ție, trăiește pentru tine.

5). Înlocuieşte-l pe trebuie cu ar fi bine.

6). Înlocuieşte obiceiul de a te baza pe o singură reuşită, pe care, nimeni nu ţi-o garantează, cu îmbrăţişarea tuturor oportunităţilor. Căci, dacă îţi agăți întreaga fericire de o singură destinaţie, la care nu ești sigur dacă vei ajunge, vei muri. Tu stabileşte-ţi mai multe obiective, dezvoltă-te pe mai multe planuri şi descoperă-ţi mai multe calități.

7). Obişnuieşte-te să nu îţi mai iroseşti timpul. Dormi mai puţin, uite-te la televizor mai puţin. Ascultă de gura lumii mai puţin. În schimb citeşte mai mult, călătoreşte mai mult şi fii încrezător în tine mai des.

Înlocuiește dogmele false

8). Înlocuieşte credinţele care s-au dovedit a fi valori refugiante false. Înlocuieşte obiceiul de a te încrede în oricine și în orice altceva în afară de tine, cu a nu te încrede în nimeni ori în nimic altceva în afară de tine. Descoperă eroul din interiorul tău. Eu l-am descoperit.

Atunci când am trecut prin cea mai groaznică perioadă din viaţa mea m-am rugat mult la Dumnezeu ca să mă ajute, însă El nu m-a ajutat. În schimb, m-a învăţat că sunt capabil să mă ajut eu însumi, fără a mă îndatora cuiva. Aceasta e minunea care îţi aduce încrederea, gratitudinea, abundenţa însă și satisfacția că nu te-ai născut degeaba, rătăcind în uitare pe Pământ.

9). Înlocuieşte credinţa într-un Dumnezeu sau într-o Forţă aflată în exterior, care te răsplăteşte și pedepseşte atunci când asculţi ori nu de anumiţi oameni, de preferat de cei îmbrăcaţi în negru, care au bani şi multe clădiri construite în acest scop, cu a te încrede în Dumnezeul care este prezent în inima ta însă tu nu ştii. Atunci vei deveni capabil să faci minuni în viaţa ta, iar viaţa ta o va îndulci și pe a altora.

10). Înlocuieşte-ţi formarea defectuoasă. Înlocuieşte dar expresia dacă oamenii nu ar mai fi păcătoşi cu expresia dacă oamenii nu s-ar mai lăsa păcăliţi şi vei contribui la schimbare. Și astfel tu vei lăsa o lume mai caldă şi mai primitoare copiilor tăi, pe care o vor preţui şi copiii lor apoi urmaşii urmaşilor lor. Nu uita să mă urmăreşti pe Facebook, așa vei fi la curent cu fiecare noutate.

Citește mai multe articole asemănătoare pe Blog.

Dacă nu eşti încrezător în ceea ce faci, chiar şi cel mai mic obstacol te va determina
să te întorci din drum şi tot aşa, vei rătăci de fiecare dată.
Alberto Bacoi

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments