Cum să îmi găsesc vocaţia sau scopul?

Cum să îmi găsesc vocaţia sau scopul?

Cum să îmi găsesc vocaţia sau scopul?

Cum să îmi găsesc vocaţia sau scopul, ea este întrebarea pe care fiecare tânăr ar fi bine să şi-o pună. Da, am ales să dedic un întreg articol acestei dileme, iar, totul a plecat de la întrebarea: Cum să câştig mai mulţi bani? Foarte simplu! Dacă vrei să câştigi bani fără să depui prea multe eforturi, fă videochat ori joacă la pariuri. Dacă vrei să trăieşti o viaţă de calitate, însă, găseşte o pasiune, aplică idei, dezvoltă-le, iubeşte oamenii, treci peste orice dezamăgire ori bucură-te de fiecare zi. Banii vor veni, e imposibil să nu.

Spuneam că, soluţia este să ai o pasiune. Un domeniu către care te simţi înclinat. Găseşte-ţi vocaţia! A sfătui cu succes o persoană căreia în prezent nu îi place nimic nu funcţionează. Dar într-o lume atât de mare în care există atâtea posibilităţi e imposibil să nu fii înclinat către ceva; blocajul apare atunci când zici că nu vei reuşi, că e cale lungă de străbătut până în vârf sau că înaintea ta au mai încercat alţii să facă acel ceva de care vrei tu să te apuci.

Scrie cărţi, scenete de dramă sau de comedie, fă fotografie, video blog sau referate la georgrafie şi vinde-le pe internet. Apropie-te de partea umanistă, psihologie, mediere, lucrează la îmbunătăţirea relaţiilor cu cei apropiaţi apoi, descoperă secretul şi altora, care se confruntă cu aceeaşi problemă. Fă-o cu pasiune sau cu o dorinţă de nebun şi îţi promit că în câţiva ani vei umple sălile de conferinţe din toate hotelurile din Bucureşti. Apoi alege-ţi un slogan pozitiv, transformă-l într-un brand şi urcă-l până la cer!

Găsesc vocaţia ca scop în viaţă. Motivaţia, inspiraţia, gândurile nerostite, liniştea, natura, oamenii, sunt tot ce avem nevoie ca să creăm. Adevărul e că lumea are nevoie de toţi oamenii, indiferent ce credem noi despre noi că suntem şi că avem. Suntem importanţi, unici, de neînlocuit.

Cum ar fi fost ca niciun om să nu mai fi făcut nimic niciodată, doar să privească, pe motiv că în urmă cu două mii de ani s-a născut Isus Hristos pe pământ şi le-a făcut pe toate? Lucrurile nu funcţionează astfel, ci aşa ţi-a spus religia ta. Ceea ce ţi-a spus religia nu este tocmai adevărul, nu e nici pe departe. Toţi oamenii au un scop şi o misiune pentru care au venit aici cu bucurie, la fel cum Isus a spus. Gândeşte-te la asta!

În zilele noastre în ceea ce priveşte banii, videochatul ori jocurile de noroc au devenit chiar o soluţie, şi o spun fără să intenţionez să jignesc pe cineva. Nu încurajez pe nimeni către aşa ceva. Însă, nu suport ipocrizia celor care judecă! Încetaţi să mai dispreţuiţi ceea ce nu iubiţi! Acceptaţi-vă, curăţaţi-vă pe voi, şi permiteţi oamenilor să facă ce vor. Trăiţi liber, gustaţi pacea, uniţi-vă cu liniştea!

Totuşi pentru oamenii care îşi găsesc vocaţia e ceva mai greu. Atunci eşti nevoit să creezi, să munceşti, să te cunoşti, să înfrunţi părerile, obstacolele, eşecurile ori invidiile oamenilor, apoi să te construieşti individual într-o lume a unimii şi să te reîntorci în tot.

Nu cataloghez oamenii în funcţie de activitatea lor sau de valori, nici nu îi judec. Prietenii mei fac videochat ca să câştige bani şi îi câştigă extrem de uşor. Eu am ales să scriu cărţiarticole, să inspir şi să motivez oamenii care au nevoie de ceea ce ofer. Acolo stă plăcerea şi satisfacţia, în provocări, încercări, eşecuri, reuşite, ori în credinţa pe care ţi-o acorzi. Cum să îmi găsesc vocaţia? Află-te pe tine şi vei cunoaşte ce îţi place să faci.

Banii câştigaţi la loterie ori prin mijloace înşelătoare nu aduc liniştea, siguranţă, nici bucuria, o ştim majoritatea şi totuşi fiecare tânăr are nevoie să trăiască experienţa lui şi să simtă viaţa lui. E indicat să fie sfătuit, însă nu manipulat, nici atunci când manipularea e pozitivă şi se dovedeşte a fi spre binele său. Mintea e un instrument complex, de ce îi este pus în faţă fuge, caută exact opusul.

Eu sunt atras de partea umanistă, de dezvoltarea oamenilor sau a relaţiilor, dintre ei. Pentru a te îmbunătăţi ori a lucra la relaţiile cu cei din jur, nu ai nevoie de studii superioare. Ele te vor îndepărta de adevărata natură a ta, de liniştea, de frumuseţea din tine şi, te vor transforma într-un prost, căruia i s-a spus că e deştept, chiar dacă niciodată nu şi-a dovedit-o…

Nu ştiu câţi directori, ingineri, doctori, profesori, antreprenori, politicieni, vedete şi oameni de afaceri, se bucură de reuşita lor, însă ştiu câţi se mândresc cu ea. Cu siguranţă că nu este acelaşi lucru. Această dificultate este dăunătoare pentru ei. Admiraţia pentru fiecare om trebuie pusă în practică, indiferent de domeniul de activitate! Găsesc o pasiune în a întâlni ori a motiva oameni, în a îi consilia şi a îi învăţa că sunt capabili, puternici, unici şi buni, valoroşi.

Găsesc vocaţia ca scop al vieţii

Găsesc vocaţia ca pe o investiţie în persoana ta, ca pe transformarea ta într-un lider. Liderii, sunt oamenii care îşi găsesc vocaţia din timp. Ca lider poţi ridica oamenii până la nivelul la care te afli, când creşti oamenii cresc odată cu tine. Astfel investiţia în persoana ta reprezintă un ajutor şi pentru ceilalţi. Şi totuşi investiţia în tine se poate transforma în egoism, în funcţie de intenţia ta. Poţi investi în tine ca să fii mai sus decât ceilalţi sau poţi să investeşti în tine ca să îi duci cât mai departe.

Găseşte-ţi vocaţia, colorează-te ca să străluceşti, încheie etapa mentală cenuşie! Preţuieşte-ţi zilele care ţi-au mai rămas! Scopul în viaţă nu este cel de a ne plânge şi a implora compasiune, trecând neputincioşi prin viaţă împărţind colivă sau închinându-ne la morţi. Tu eşti cel care îşi colorează (controlează) destinul.

Zâmbeşte, dansează, pictează ori respiră aerul curat! Începe de acum! Plantează flori şi postează fotografii cu oameni care se îmbrăţişează ori surprinde apusuri de soare; fă-ţi un blog unde să îţi urci lucrările. Încetează să trăieşti cu părere de rău orice ţi s-ar fi întâmplat în viaţă, oricât de tare ai vrea să îmi spui că ai suferit. Cum ar fi fost ca Dumnezeu să fi pictat bolta cerului cu negru, pe motiv că a suferit, prin noi, datorită nouă?

„Găsesc vocaţia ca pe o necesitate pe care toţi trebuie să o îndeplinim, e o sarcină concretă care cere să fie
dusă la capăt. În această privinţă omul nu poate fi înlocuit şi nici viaţa lui nu se poate repeta. 
Aşadar sarcina
fiecăruia este unică, la fel ca şi ocazia de a o realiza“.

Viktor Frankl

Un gând pentru “Cum să îmi găsesc vocaţia sau scopul?

  1. IOANA

    Buna Alberto! Mi-a placut dintotdeauna natura cu peisajele ei superbe din fiecare anotimp. Aceasta dragoste, atractie a mea pentru natura s-a reflectat chiar din primele clase de scoala, cand desenam cele mai frumoase peisaje din clasa mea, dupa cum apreciau cei din jurul meu. Nu mi-am cultivat , din pacate, mai tarziu aceasta vocatie, dar , a ramas o placere deosebita a sufletului meu de a se simti excelent in mijlocul naturii, sa-i admir culorile si sa-i ascult sunetele . De cativa ani , mi-am descoperit alta placere si liniste interioara deosebite in a cultiva flori in gradina casei mele. Straturile cu flori din fata casei ,catre strada , sunt admirate mereu de trecatori, iar ,unii, chiar se opresc sa le priveasca si sa-mi transmita cuvinte de lauda, in timp ce eu sunt fericita ca am reusit sa le bucur si sa le linistesc sufletele, chiar daca numai pentru cateva clipe.

Lasă un răspuns